Opstijgend vocht een probleem in oudere huizen

0
4
blog placeholder

Op het moment dat u een ouder huis bezit moet u extra letten op vochtprobleem in uw huis. Een ouder huis heeft nu eenmaal een groter kans op opstijgend vocht.
Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn:

de roofing van uw huis is verstoren of poreus geworden
De vochtwerende folie (DPC folie) kan verkeerd geplaatst zijn
De vochtwerende folie (DPC folie) is beschadigd tijdens het leggen van leidingen.
Of, nog erger, er is helemaal geen vochtwerende folie.

Opstijgend vocht in uw muren kunt u vergelijken met een klontje suiker en koffie. De suiker zuigt de koffie meer en meer op naarmate u het klontje verder in de koffie onderdompelt.  Bij uw muren is dit ook zo. De muren staan in contact met de grond en daardoor ook met het grondwater. Als de muren onderaan geen goede waterkering hebben (tèrre-papier of asfaltpapier genoemd) dan wordt het water door de muren opgezogen.

Dit opstijgende vocht kan voor vervelende structurele schade in uw muren zorgen. Na een tijd kan de muur zoveel water bevatten dat het een goede voedingsbodem vormt voor houtaantastende algen of schimmels.  Deze algen en/of schimmels kunnen de houtconstructies van uw huis aantasten.

U heeft vermoedelijk last van opstijgend vocht als u last heeft van een of meer onderstaande kenmerken:
Vochtplekken op de muur (tot 1.50 hoog)
Loskomend behang
Loskomende of brekende plinten
Muffe geur
Afbladderende verflagen of pleisterlagen
Zwammen of schimmels of muren of balken
Schimmels aan de onder- en/of achterkant van uw meubels.

Schadegevallen in oudere huizen worden 70% van de keren veroorzaakt door capillair vocht. Capillair vocht is dus het vocht dat wordt opgezogen door de muren. Dit vocht verspreidt zich naarmate de tijd vordert in verschillende richtingen in de muur.

Om ergere schade te voorkomen is het mogelijk om ervoor te zorgen dat de muren het vocht niet meer kunnen opzuigen. Hierbij wordt de muur geïnjecteerd met een bepaalde gel die uiteindelijk een waterbarrière vormt waardoor er geen water meer in de muur kan kruipen. Hoe natter de muur is deste beter de gel eigenlijk werkt. Nadat de oorzaak is opgelost van het opstijgend vocht, is het zaak om uw huis goed uit te drogen. Dit wordt gedaan door goed te ventileren waardoor de vochtige lucht verdwijnt.
Ventileren is sowieso een goede zaak voor een gezond leefklimaat. Tegenwoordig worden de huizen te goed geïsoleerd waardoor er geen natuurlijk ventilalie meer plaats vindt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here