Waar op letten bij een verhuizing

blog placeholder

Waar op letten bij een verhuizing?
Verhuizen is niet iedereens grootste hobby. Je hele hebben en houwen inpakken en opslaan. Er moet ongetwijfeld het een en ander geklust of geverfd worden, dagen zit je tussen de verhuisdozen waardoor je kunt niets meer vinden. En dan die dag zelf… Maar als je denkt aan je nieuwe huis of appartement dan begint het vast wel te kriebelen. Bij verhuizen horen namelijk ook nieuwe frisse kleuren en soms zelfs nieuwe spullen. En als de ergste troep achter de rug is en alles weer een plekje heeft gekregen dan ben je weer voor jaren klaar.

Goede voorbereiding is het halve werk
Gelukkig zijn er verschillende manieren om je verhuizing soepel te laten verlopen. Goed voorbereiden is hier het sleutelwoord. Vaak weet je al een tijdje van tevoren dat je gaat verhuizen. Door slim gebruik te maken van die tijd en ruim van tevoren al het een en ander aan te pakken, bespaar je jezelf in die laatste cruciale weken een hoop stress. Begin met verhuisdozen kopen en maak voor jezelf een planning. Je favoriete kleding en je keukenspullen kun je uiteraard niet al maanden van tevoren inpakken, maar er blijven nog genoeg spullen die je al wel in verhuisdozen kunt stoppen.

Wat denk je bijvoorbeeld van:

– Winter/zomerkleding
Verhuis je midden in de zomer? Je winterspullen heb je voorlopig niet nodig. Pak je dikke truien, winterjassen, sjaals en handschoenen alvast in. Zo kun je gelijk inventariseren wat je nog hebt, wat je nog past of gebruikt en wat je eventueel weg kunt gooien of nieuw moet kopen. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Zwemspullen, slippers, badhanddoeken, strandspeelgoed: berg het allemaal alvast op als je weet dat je over een paar maanden gaat verhuizen. Zet de verhuisdozen vervolgens goed gelabeld weg op zolder of in de kelder. Hier heb je geen omkijken meer naar.
– Seizoensdecoratie
Zijn Kerst en Oud en Nieuw achter de rug? Start je goede voornemens door alvast verhuisdozen te kopen. Verzamel je kerstspullen (en hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Pasen natuurlijk) in goede stevige verhuisdozen en zet ze alvast klaar. De komende maanden heb je deze toch niet nodig, en je verhuist ze zonder moeite naar je nieuwe huis.
– Tuinspullen
Waar je normaal je tuinspullen of je schuur opruimt aan het einde van het zomerseizoen kun je dat nu uitgebreid doen door de spullen die je de komende maanden toch niet meer gebruikt alvast in verhuisdozen te stoppen. Terraskussentjes, tuindecoratie en eventueel zelfs je tuinmeubilair kun je prima alvast inpakken of ergens opslaan. Zo blijft er ook nog eens extra ruimte over in je schuur. Ook je boekenkast, je administratie en je extra beddengoed kun je ruim van tevoren inpakken.

Maak een planning
Maak alvast een planning inclusief een lijstje met benodigdheden, zo ben je er in de weken voor de daadwerkelijke datum helemaal voorbereid. Heb je bijvoorbeeld nog iets nodig voor het klussen, zijn alle kleuren verf of behang uitgezocht en heb je gedacht aan voldoende verhuisdozen kopen? En waarom zou je wachten met het doorgeven van je adres tot de laatste weken? Vaak kun je online al ruim van tevoren aangeven wanneer je gaat verhuizen en wat je nieuwe adres is. Ook vrienden en bekenden kun je al eerder verhuiskaartjes sturen, inclusief een save de date voor de verhuisdatum. Zo weet je zeker dat je voldoende hulp hebt op de dag zelf.

Slim inpakken
Begint de verhuizing dichterbij te komen en droom je inmiddels van verhuisdozen? Ook slim inpakken kan je helpen om de boel te blijven overzien. Is het tijd dat ook je veelgebruikte spullen ingepakt moeten worden? Zorg dan in ieder geval dat je alles goed labelt. Een goed idee is ook om op de dozen de kamer te vermelden waar de spullen heen moeten. Ben je bang dat je vergeet wat er in de dozen zit? Schrijf een aantal voorbeelden op de doos zodat je ze niet vergeet, of maak eventueel zelfs foto’s.

Save the Date
Als je je vrienden en familie ruim op tijd een Save the Date stuurt, dan weet ze zeker dat je er op de grote dag niet alleen voor staat. Maak er samen een leuke dag van. Velen handen maken licht werk, en mocht je toch nog te weinig inpakruimte hebben, dan kun je altijd iemand op pad sturen om wat extra verhuisdozen kopen. Bombardeer iemand tot chef lekkere trek en zorg dat er altijd iets lekkers te eten en te drinken klaarstaat voor je sjouwploeg, zo hou je iedereen tevreden. Ook poetsen is een belangrijke taak tijdens het verhuizen, net als het uitpakken van verhuisdozen. Prima taakjes voor je minder sterke helpers. Een grote pan soep met broodjes, hamburgers van de barbecue of een uitgebreide afhaalmaaltijd in het vooruitzicht maakt van een stressvolle verhuisdag een gezellige dag vol helpende handen.

Verhuisd!
Fijn, alle stof is neergedwarreld en je nieuwe huis voelt al echt als een thuis. Er zullen vast nog een aantal verhuisdozen onuitgepakt staan, maar door je goede voorbereiding weet je precies waar je alles kunt vinden. Voorlopig zit jij goed, maar bij de volgende verhuizing heb jij een mantra: een goede voorbereiding is het halve werk, ga op tijd je verhuisdozen kopen, maak een planning, pak slim in en roep de hulp in van je naasten. Hoezo verhuizen stressvol?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here