Makelaarskosten

0
10
blog placeholder

Als je een woning wilt kopen krijg je in de meeste gevallen te maken met een makelaar. Vaak zijn er twee makelaars bij betrokken de ene is de tussenpersoon voor de verkopende partij en de andere is de tussenpersoon voor de kopende partij. Standaard vraagt een makelaar altijd makelaarskosten, ook wel de makelaarscourtage genoemd.

Bij het verkopen van je huis rekent de makelaar vaak een standaard bedrag, hierbuiten vallen vaak de nodige promotiekosten om het huis onder de aandacht te brengen. Sommige makelaars rekenen een vast percentage van de koopsom. Bedenk voor jezelf waarmee je het voordeligst uitbent.

Makelaarskosten vallen onder de kosten koper, wat betekend dat je deze als kopende partij deze kosten moet betalen, hierdoor doe je er verstandig aan om te overwegen of een makelaar wel noodzakelijk is bij de onderhandelingen. Je bent namelijk wettelijk niet verplicht om een makelaar te gebruiken bij de koop of verkoop van je huis.

Makelaarskosten vergelijken

Nu het met de huizenmarkt minder goed gaat ontstaat er veel concurrentie onderling, hierdoor is het verstandig om verschillende regionale of nationale makelaarskantoren te vergelijken. Dit schept een goed beeld van zowel de verwachtingen van de makelaar, als de bijkomende kosten. Over het algemeen bedraagt het makelaarscourtage tussen de 0,4% en 2,5% van de koopsom.

Vraag nadrukkelijk wat inbegrepen zit in het makelaarscourtage, zo voorkom je achteraf onverhoopt hoge kosten. Promotie in (regionale) kranten, internet en reclamefolders kunnen al snel enkele honderden euro’s kosten, als de promotiekosten binnen het makelaarscourtage vallen ben je hieronder goedkoper uit. Dit betekent dat je makkelijk geld kan besparen, voor andere financiële zaken rondom de koop of verkoop van het huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here