Kwaliteit van zonnepanelen

0
25
blog placeholder

Certificaten

Het is van belang dat je bij de zoektocht naar geschikte zonnepanelen de verschillende keurmerken en certificaten in beschouwing neemt. Er zijn acht verschillende soorten keurmerken en certificaten van toepassing voor zonnepanelen.

CE-keurmerk

Het CE-keurmerk afkomstig van: Conformité Européenne is een verplicht keurmerk bij zonnepanelen.

Dit teken staat namelijk voor de Europese maatstaven waaraan een product moet voldoen voordat het de markt op mag gaan. Wanneer zonnepanelen binnen Europa niet voldoen aan de CE eisen mag het niet op de markt komen.

IEC certificaat

Het International Electrotechnical Commission (IEC) certificaat wordt gegeven nadat een zonnepaneel bepaalde testen heeft doorlopen. De testen moeten conform zijn aan de normen voor de veiligheid en elektrische apparatuur volgens het IEC. De zonnepanelen worden op verschillende punten getest zoals: duurzaamheid, betrouwbaarheid, verschillende weersomstandigheden en het verloop van het rendement over de jaren heen. De testen zijn heel intensief om een bepaalde kwaliteitsnorm te waarborgen. Verder kan je zonder het IEC certificaat geen zonnepanelen verkopen.

RoHS certificaat

RoHS staat voor Restricition of Hazardous Substances, dit betekend dat er een beperking is van gevaarlijke stoffen. Elk land dat is aangesloten bij de EU moet een wet invoeren die voldoet aan deze richtlijnen. Met deze richtlijnen probeert de EU gevaarlijke stoffen in elektronische producten te reduceren. Dit geld dus ook voor zonnepanelen.

TüV-certificaat

TüV staat voor Technischer Überwachungs-verein. Dit certificaat is het meest vooruitstrevende certificaat dat momenteel beschikbaar is voor zonnepanelen. Dit heeft te maken met het feit dat Duitsland één van de voorlopers is op het gebied van zonne-energie. Zonnepanelen die een TüV-certificaat hebben worden getest op veiligheid, prestatie, opbrengst, levensduur en veiligheid.

Concusie

Er zijn genoeg keurmerken die zowel voor de kwaliteit van de producten staan als de levensduur van de producten. Over het algemeen hebben de certificaten een Europese insteek. Europa wil de veiligheid en de kwaliteit van haar producten waarborgen doormiddel van deze keurmerken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here