Kamperfoelie in de tuin

0
134
blog placeholder

De Kamperfoelie is een klimplant of struik die circa vijf tot negen meter hoog kan worden. De plant komt van nature in Nederland voor en groeit in loofbossen en kreupelhout. De Kamperfoelie (Lonicera) bloeit van juni tot september met heerlijk geurende bloemen. De wetenschappelijke naam van de plant verwijst naar de harde houtsoort van de struik.

Europa  natuur

De Rode kamperfoelie (Lonicera xylosteumis) ook een struik van circa 1,5 meter hoog, de Rode kamperfoelie heeft wat grotere bloemen als de Chinese variant.  De bloemen zijn lichtgeel en de plant krijgt rode (giftige) bessen. De heester komt van nature in heel Europa voor, vooral in eikenbossen en tussen het kreupelhout. In Nederland is de plant vrij zeldzaam, de heester kan echter wel in de tuin worden geplaatst. De vruchten lijken op aalbessen maar zijn giftig, vooral voor kinderen.

Kamperfoelie in de tuin

De meeste  Kamperfoelie soorten zijn winterhard en doen het goed in de Nederlandse tuin. De struik kan in elke grondsoort worden geplant maar de wortels kunnen het beste op een koele plaats staan. De Kamperfoelie bloeit zowel in de schaduw als in de zon maar op een zonnige plaats zal de plant meer bloemen krijgen. De klimmende kamperfoelie kan behoorlijk gaan woekeren, in bijvoorbeeld een boom. De klimplant kan het beste in maart worden terug gesnoeid.  Bij het kopen van een Kamperfoelie kan men letten op de bloemkleuren, die zijn er van oranje, tot lichtgeel, roomwit, roze tot purperrood. Verder zijn er groenblijvende soorten en bladverliezende soorten.

Er zijn ook Kamperfoelie struiken, zoals de Chinese kamperfoelie (Lonicera Nitida). Deze groenblijvende struik wordt circa een meter hoog en krijgt kleine, vrij onopvallende,bloempjes maar wel met de zoete kamperfoelie geur. Zet de Chinese kamperfoelie op een beschutte plaats en snoei de plant in het vroege voorjaar.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here