Kalkaanslag verwijderen zat? Water ontkalken is de oplossing!

0
26
blog placeholder

Kalkaanslag verwijderen

Als er een huishoudelijke taak is waar werkelijk niemand enige lol aan beleeft, is het kalkaanslag verwijderen. Fanatiek poetsen met dure antikalkmiddelen is het enige wat helpt tegen kalkaanslag op de kranen en tegels of badkamermeubel. Wat het zo ontmoedigend maakt, is echter het bijna permanente karakter van kalkaanslag: op het moment dat je alles weer blinkend schoon is, begint een nieuwe ronde van kalkvorming.

Kalkaanslag verwijderen uit warmwaterapparatuur (denk hierbij aan waterkoker tot CV-ketel) is nog veel lastiger. Bij de waterkoker en het koffiezetapparaat gaat het nog wel, maar bij de wasmachine, CV en vaatwasser wordt het erg lastig en daarom ook duur. Voor de vaatwasser en wasmachine zijn daarom waterverzachters (zouten zoals soda) bedacht, die je toevoegt aan een wasbeurt. Zo wordt de vorming van kalkaanslag enigszins tegengegaan, waardoor het achteraf verwijderen van kalkaanslag minder snel aan de orde is.

Als er geen maatregelen worden getroffen tegen kalkaanslag, is data enige tijd duidelijk te merken aan de energierekening. Verkalkte verwarmingselementen geven minder goed hun warmte af, kalk isoleert namelijk. Om het water op temperatuur te krijgen is dus meer energie nodig. Bedenk maar eens hoeveel huishoudelijke apparaten u in huis heeft, die door kalkaanslag meer energie gaan gebruiken. En maak bedenk dan maar eens wat de gevolgen voor uw energierekening zijn.

De genoemde warmwaterapparatuur wordt door kalkaanslag ook overbelast, dat resulteert in vroegtijdige defecten.

Water ontkalken

Dé manier om van al deze problemen in één keer af te zijn, is door het water te ontkalken. De oorzaak van kalkaanslag is hard (kalkrijk) water. Door die kalk uit het water te halen voordat het het huis binnen komt, zorg je dat kalkaanslag geen kans krijgt. Geen symptoombestrijding, maar een effectieve oplossing tegen hard water en kalkaanslag.

Water ontkalken kan op enkele manieren. Voor particulieren zijn er 2 manieren om water te ontkalken: met een magneetontharder of met een ionenwisselaar. De magneetontharder laat ik hier echter buiten beschouwing omdat de werking niet is aangetoond.

Water ontkalken met een ionenwisselaar is de beste manier om water te ontkalken, zeker voor particulieren. De ionenwisselaar, ook wel waterontharder genaamd, wisselt harde calcium- en magnesiumdeeltjes in voor zachte natriumdeeltjes. Wat overblijft na dit proces is zacht water, volledig ontdaan van kalk.

Water ontkalken met een ionenwisselaar is ook voor de gewone burger haalbaar en betaalbaar. Het apparaat is niet groter dan een kleine koffer en past in elke kruipruimte of meterkast.

Door water te ontkalken met een ionenwisselaar behoort het verwijderen van kalkaanslag tot het verleden, en dat scheelt tijd, geld en moeite.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here