Kalkaanslag door hoge waterhardheid? Check het hier

0
14
blog placeholder

Hoge waterhardheid



Een hoge waterhardheid komt in vrijwel heel Nederland voor. In Nederland winnen we ons water voornamelijk uit de bodem, en die bodem bevat kalklagen. Honderdduizenden jaren geleden lag Nederland in zee, in die tijd zijn er veel dode schaaldieren afgezet in de bodem. Door tijd en druk zijn daarvan nu alleen nog dikke samengeperste kalklagen over. Tijdens de waterwinning lost een deel van die kalk op in het bodemwater, en komt zodoende mee omhoog. Afdoende waterontharding is voor de waterbedrijven een te dure aangelegenheid, waardoor wij nog steeds kampen met een hoge waterhardheid. De waterleidingbedrijven bagatelliseren het probleem rondom een hoge waterhardheid vaak, en menen dat hun water van de hoogst mogelijke kwaliteit is. We kunnen ook niet ontkennen dat die bedrijven erg goed werk doen, want ons water staat wereldwijd bekend als het meest zuivere leidingwater op aarde. Toch heeft een hoge waterhardheid consequenties die niet te negeren zijn. Check hier uw waterhardheid

Kalkaanslag door hoge waterhardheid



Kalkaanslag is het directe gevolg van een hoge waterhardheid. Kalk in het leidingwater slaat vooral neer op plekken in huis waar water wordt verwarmd, zoals op kranen, badkamertegels en in uw warmwaterapparatuur zoals de wasmachine. Kalkaanslag op kranen en tegels is erg lelijk en onhygienisch, en om het te verwijderen moet er fanatiek worden gepoetst met agressieve antikalkmiddelen die duur zijn en bovendien slecht voor ons milieu. Kalkaanslag in warmwaterapparatuur heeft echter nog veel vervelendere gevolgen. Ten eerste leidt kalkaanslag op verwarmingselementen tot een vrij drastische daling van rendement. Kalk isoleert namelijk de warmte, waardoor de warmteoverdracht van het verwarmingselement op het water wordt belemmerd. Een verkalkt element leidt tot 20 tot 30 procent extra energiekosten. Ten tweede begeeft de genoemde apparatuur het eerder dan nodig ten gevolge van onnodige belasting.
Er zijn een aantal methoden om kalkaanslag tegen te gaan. Kalkaanslag op oppervlakten waar je gemakkelijk bij kunt, bijvoorbeeld de kraan of tegels, kun je poetsen met antikalkmiddelen. De wasmachine en vaatwasser kun je tot op zekere hoogte beschermen tegen kalkaanslag door waterverzachters zoals zout toe te voegen. Een verkalkte waterkoker of verkalkt koffiezetapparaat kun je ontkalken met ontkalkers. Toch is dit alles bij elkaar dweilen met de kraan open, want dit houdt je permanent bezig. Het is geen structurele oplossing.
Een echte oplossing is een waterontharder. Een waterontharder filtert de kalk uit het water, alvorens verder het huis binnen te stromen. Zo wordt het onderliggende probleem van kalkaanslag (kalk in water) efficiënt aangepakt. Dit apparaat heeft een pittige aanschafprijs, maar bespaart op termijn op allerlei kosten waardoor het zich met gemak terug verdient. Een waterontharder verlaagt de waterhardheid tot 0, waardoor kalkaanslag geen kans meer krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here