Huis huren of kopen? That’s the question!

0
6
blog placeholder

‘De woningmarkt is herstellende.’
‘Het gaat weer goed met de huizenmarkt!’
‘Einde van woningmarktcrisis nog steeds niet in zicht.’

Tja, hoe zit het nou? Gaat het beter met de huizenmarkt, zijn we op de goede weg terug? Of zijn we te vroeg aan het juichen en komen er nog zware tijden aan? De artikelen over een herstellende huizenmarkt slaan je om de oren. Maar ook berichten dat de bouw nog steeds op z’n gat ligt en de crisis flink doorwoekert, zijn dagelijkse kost. Dus wat te doen? Keurig in je studentenkamer, huurhuisje of koopwoning blijven zitten? Of wel de stap nemen om juist nu een andere woning te zoeken?

Perfect moment voor koopwoning
Misschien moeten we eerst onderscheid maken tussen een woning huren of kopen. Voor huizenkopers is het nu een zeer gunstige tijd, hoe je het ook went of keert. De hypotheekrente is ongekend laag, terwijl de huizenprijzen tot op de bodem zijn gedaald. Verwacht wordt dat de huizenprijzen niet veel meer zullen zakken. Een perfect moment dus om een mooie woning voor een goede prijs te kopen.

Huren steeds duurder
Huren is weer een compleet ander verhaal. Door de inkomensafhankelijke huurverhogingen wordt sociaal huren steeds duurder. Ook de verhuurdersheffing is reden voor veel verhuurders om de huurprijs flink op te krikken. Sociale huurwoningen zijn schaars, zeker in grote steden als Amsterdam en Utrecht. Het aanbod in de vrije sector is voor middeninkomens veelal te duur.

Wat te doen?
Dus wat kan je het beste doen? Als je het tijd vindt om eindelijk eens een woning te kopen, misschien is nu de tijd om die stap te nemen, zeker als je momenteel in een huurwoning zit. Ben je huiseigenaar en zit je door de dalende huizenprijzen met een flinke restschuld, dan kan ik me voorstellen dat je nog wat jaartjes wacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here