Hoe verwijder je trapbekleding van de trap?

0
202
blog placeholder

Met het bekleden van je trap geef je je interieur een nieuwe, moderne look. Daarvoor moeten eerst de nodige voorbereidingen getroffen worden. Als je de trap (opnieuw) wilt bekleden met trapmatten, moet het trapoppervlak eerst helemaal vlak worden gemaakt. Zo hechten nieuwe de trapmatten zich het best aan de traptreden en liggen de trapmatten mooi strak en egaal.

Eerst dien je de oude trapmatten met de lijmresten dus helemaal te verwijderen. Hoe je de lijmresten verwijdert, is afhankelijk van de gebruikte lijmsoort.

Als je niet zeker weet welke lijmsoort bij de oude trapbekleding is gebruikt, begin je met warm water. Lijmsoorten op waterbasis worden door warm water opgelost. Gaat het om een groot oppervlak, zorg dan dat je geen waterschade krijgt en huur een stoomapparaat of een verfföhn. Samen met een plamuurmes of verfkrabber kun je dan grotere lijmresten verwijderen.

Schuren, met een schuurmachine of handmatig, kan natuurlijk ook. Een mogelijk nadeel hierbij is echter dat het schuurpapier snel verzadigd kan raken, omdat door het schuren de lijm warm en vloeibaar wordt.
Als warm water niet werkt, heb je waarschijnlijk te maken met lijm op basis van een oplosmiddel of een kit. Kit is meestal te herkennen aan de bruine of grijze kleur, en kan verwijderd worden met een speciale kitverwijderaar (let bij het gebruik op dat je de ruimte genoeg ventileert). Een simpeler en tevens goedkoper alternatief voor kitverwijderaar is echter cola (de reguliere cola, niet het light product). Je brengt de cola aan op de kitresten, de cola maakt de kit week en is dan gemakkelijker te verwijderen met behulp van een verfkrabber

Voor lijm op basis van een oplosmiddel kun je lijmverwijderaar van bijvoorbeeld Alabastine of thinner gebruiken. Let ook hierbij op dat de ruimte waarin je werkt goed geventileerd wordt. Een verfkrabber samen met een verfbrander werkt ook prima om de lijm waarmee de oude trapmatten vastzaten, weg te halen.

Zorg ervoor dat je bij het verwijderen van de lijm- of kitresten het trapoppervlak niet beschadigt. Het zou jammer zijn als je, bij het bekleden van de trap met de nieuwe trapmatten,  merkt dat de trapmatten niet egaal liggen, of dat de nieuwe trapmatten loslaten omdat de hechting niet optimaal is. Door een zorgvuldige voorbereiding wordt het bekleden van je trap met nieuwe trapmatten een gemakkelijke klus en je hebt jarenlang plezier van je trapmatten.

Kijk ook eens voor trap bekleden op Micostep Trapbekleding!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here