Hoe maak ik mijn huis groener?

0
60

Nederlands is een van de minst duurzame landen van de Europese Unie. Het gaat in vergelijking met de andere landen niet goed met de energiehuishouding van de Nederlanders. 3 jaar geleden was nog maar 7,4% van onze energie duurzame energie. De nieuwe doelstelling voor 2023 kunnen we alleen bereiken als we er ook echt voor gaan. Na de mislukte poging om het doel van 2020 te behalen, is het de taak van Nederland om zich in 2023 wel aan de afspraken te houden. Om een steentje bij te dragen, kun jij als lezer ook het een en ander doen. Daarvoor worden verschillende tips gegeven in dit artikel.

Isoleren

Het isoleren van een huis is een veel gebruikte methode om toch duurzamer de maand door te komen. Je kunt daarbij letten op de volgende zaken: sluit alle kieren, dus ook de brievenbus en ramen. Heb je kleine gaten of kieren? Dan kun je het beste strips voor de tocht kopen. Deze zijn vaak erg goedkoop te vinden. Door slim om te gaan met de radiator kun je ook een stukje duurzamer leven. Plaats folie achter de radiator; deze moet de warmte reflecteren naar het huis. Het is ook verstandig om geen banken, gordijnen of andere objecten voor de radiator te plaatsen. Is het in de avond wat frisser? Probeer dan eerst dikke sokken of pantoffels aan te trekken voordat je de verwarming aanzet. Dit bespaart natuurlijk ook een hoop kosten.

Zuinige spullen

Vervang de oude energie-vragende spullen door duurzame producten. Een oude koelkast kan worden vervangen door een nieuwe. Wist je dat sommige koelkasten wel tot 3x zo veel energie verbruiken dan de koelkasten die geclassificeerd worden voor zuinig? Dit gaat om de verbruikte energie per liter inhoud. Of vervang gloeilampen door zuinige lampen, zoals tl-lampen. Ook de droger en wasmachine kunnen vervangen worden door heel zuinige producten. In eerste instantie zal het duurder uitkomen, maar dit verdien je op lange termijn ruimschoots terug.

Verlaag het watergebruik

Douche in plaats van 30 minuten een keer 25. De volgende week 20 en streef uiteindelijk naar maximaal 5 minuten douchen. Dit zal je ook erg veel geld besparen op jaarbasis. Het is ook mogelijk om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Deze douchekoppen kunnen tot wel 2 liter (van de gemiddelde 9 liter) per minuut besparen.

Zoek de juiste energieleverancier

Het komt steeds vaker voor dat Nederlanders overstappen naar een andere energieleverancier. In 2018 was dit aantal aar liefst 1,4 miljoen mensen in Nederland, een forse stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Het belang van groene energie komt steeds vaker binnen bij de Nederlander. Daardoor kiest men vaker voor een duurzame leverancier. Naast het belang voor een groene wereld bespaart overstappen van leverancier soms wel honderden euro’s! Je kunt bij veel leveranciers terecht die een welkomskorting geven. Het zou dus niet verkeerd zijn om binnenkort te Googelen over de overstap naar een andere leverancier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here