Hoe maak én houd je je huis schoon?

0
36

Het huis schoonmaken en –houden is voor de één gemakkelijker dan voor de ander. Sommige mensen zijn echte schoonheidsfreaks en gaan al aan de slag als er één vuiltje te zien is. Anderen hebben het druk met andere zaken en kunnen er de tijd, of zin, niet voor vinden. Het doel is om hierin een mooi midden te behalen. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je dat het huis schoon en netjes is, zonder dat je iedere week een grote schoonmaak moet houden?

Plan vaste schoonmaaktaken wekelijks in

Plan vaste weektaken in. Veel schoonmaaktaken komen wekelijks weer terug: de badkamer, wc, stoffen en dweilen. Door dit wekelijks bij te houden breng je routine aan én voorkom je dat het een ongelofelijke puinhoop wordt. Pas dit aan op jouw agenda, zodat je er de minste last van ondervindt. Als je weet dat je op dinsdag een drukke dag hebt en weinig energie hebt om ’s avonds nog aan de poets te gaan is het beter om een andere dag te kiezen. Heb je ergens een ochtendje vrij? Dat is het uitgelezen moment om ermee aan de slag te gaan. Zo heb je er de tijd voor en raffel je niks af.

Geef alles een vaste plek

Bij het bijhouden van een schoon huis helpt het ook om een vaste plek voor alles te verzinnen. Maak in de woonkamer bijvoorbeeld gebruik van een dichte kast om dingen in op te bergen of koop een bank met extra opbergruimte. Merk je dat in de keuken glasafval of papier zich opstapelt? Creëer een ruimte in een bijkeuken of trapkast waar je dit afval verzamelt. Zodra die ruimte vol is breng je het weg. Zo houd je de keuken schoon en opgeruimd, maar hoef je niet voor ieder wissewasje naar de container. De kans is groot dat je dit namelijk toch niet doet en het afval zich automatisch opstapelt.

Zet niet te veel spullen neer

Hoe moeilijker het schoonmaken is, hoe kleiner de kans dat je eraan begint. Heb je bijvoorbeeld veel losse spulletjes in je woon- of slaapkamer staan? Grote kans dat je dan enorm tegen het stoffen opziet. Hoe minder losse spullen je hebt staan, hoe makkelijker je het jezelf maakt. En niet alleen dat: een legere ruimte geeft ook een opgeruimd gevoel en zorgt dat je dit langer behoudt, zelfs als het al even geleden is dat je daadwerkelijk hebt schoongemaakt.

‘Kost het minder dan een minuut…’

De regel ‘als iets minder dan een minuut kost, doe het dan meteen’ gaat ook in huis prima op. Zie je vuile vaat staan en kost het je een halve minuut om dit in de vaatwasser te zetten? Doe het meteen. Slingeren er hier en daar losse spullen die eigenlijk naar boven moeten? Grijp jezelf bij de kladden en doe het direct. Het kost je even wat discipline, maar je bent jezelf er direct dankbaar voor. Het effect is namelijk meteen merkbaar! Ook train je jezelf erin om snel iets te doen wat niet zoveel tijd en energie kost.

Enne, een luchtreiniger is een mooie toevoeging in een schoon huis. Lees er hier meer over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here