Giftige planten

0
93
blog placeholder

Sommige planten zijn weliswaar erg mooi om te zien in de tuin maar een aantal van die planten kunnen heel giftig zijn. Dit is vooral belangrijk om te weten als er kinderen of huisdieren in de tuin spelen. Bij het snoeien of verplaatsen van deze giftige planten is het veiliger om goede tuinhandschoenen te gebruiken. Veel van deze planten zijn in zuidelijke vakantielanden te vinden zoals in de natuur van Griekenland maar ook in Nederland groeien veel giftige planten.

Top 10 giftige planten

1) Doornappel
Het gif van de zaden van de plant werden vroeger al gebruikt als dodelijk wapen tegen vijanden, een kleine hoeveelheid zaden inslikken kan leiden tot: een vertraagde ademhaling en hartslag, hoge koorts, pupilverwijdering en droge mond en keel. Het blad en het zaad van de plant is giftig of hebben een hallucinerende werking, de Doornappel (Datura stramonium) heeft als bijnaam “duivelstabak”.

2) Taxus
De Taxus heeft mooie bessen maar de pitten in deze bessen zijn uiterst giftig, huisdieren kunnen er aan doodgaan. De bes is niet giftig, vogels kunnen de bessen gewoon eten. Het blad en de schors van de Taxus (Taxus baccata) is wel giftig, er zit baccatine in, een stof die wel gebruikt werd om pijlgif te maken. Eten van de Taxus kan symptomen geven als: braken, duizeligheid, stuipen, hartritmestoornissen of zelfs hartstilstand. De Taxus wordt ook wel “venijnboom” genoemd.

3) Monnikskap
De mooie Monnikskap is helaas ook een giftige plant, bij aanraking van de wortel of het blad van de Monnikskap (Aconitumplant) kunnen er al giftige stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen huidirritatie of huidontsteking geven. Het eten van de plant kan leiden tot maagpijn, buikloop en hartverzwakking.

4) Peperboompje
De bast, maar vooral de bessen van het Peperboompje zijn heel giftig. Aanraken van de bast van het Peperboompje (Daphne mezereum)  kan leiden tot huidirritatie. Symptomen bij het eten van de bessen kunnen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, opgezwollen lippen en het zelfs de nieren beschadigen. Aanraken van de bast kan leiden tot huidirritatie.

5) Lelietje-van-dalen
Een mooi plantje met een onschuldig uiterlijk en zelfs geliefd in bruidboeketten, maar het Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) is wel giftig. Het blad en de besjes zijn giftig en zelfs het water in de bloemvaas als de bloemetjes in een vaas worden gezet. Symptomen bij het binnenkrijgen van de giftige stof kunnen zijn: misselijkheid, braken, duizeligheid en hartritmestoornissen.

6) Blauwe regen
De mooie Blauwe regen is een giftige plant, de takken, peulen en de zaden van de slingerplant zijn giftig en het eten hiervan kan symptomen geven als buikpijn en heftig braken.  Behalve de Blauwe regen (Wisteria) is ook de Goudenregen (Laburnum anagyroides) giftig, vooral de peulen en de rijpe zaden die cystine bevatten zijn giftig.

7) Klimop
Het blad, de bloemen en de bessen van de bekende Klimop plant zijn giftig, dieren kunnen het blad en de nectar uit de bloemen wel eten maar mensen niet. De donkere bessen van Klimop( Hedera-helix) smaken voor kinderen wel vies, worden ze toch gegeten dan kan dit symptomen geven als koorts, stuipen en zelfs coma.

8) Oleander
De Oleander een bekende plant in de flora van Griekenland staat meestal niet in de Nederlandse tuin maar is wel een gewilde kuipplant, de oleander is echter bijzonder giftig. Alle delen van de plant zijn giftig maar vooral het melksap in de blad en de stengels, hoe meer zon, hoe giftiger de plant wordt. Het eten van de plant kan leiden tot misselijkheid, maagontsteking en vertraging van de hartslag.

9) Vingerhoedskruid
Alle delen van Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) maar vooral het blad en het zaad zijn giftig. De bloemen met hun nectar hebben een grote aantrekkingskracht op bijen, maar als kinderen of volwassenen van de plant eten kan dit leiden tot maag-, darm of hartstoornissen.

10) Gevlekte aronskelk
De Gevlekte aronskelk heeft grote pijlvormige bladeren en krijgt in de herfst een kolf van rode bessen. Alle delen van de Gevlekte aronskelk (Arum maculatum) plant zijn giftig maar vogels kunnen de bessen wel eten, de pitten bevatten echter aroine en saponine, een stof waarvan wel zeep gemaakt werd. In de bloedbaan veroorzaak saponine beschadiging aan rode bloedcellen. Alle delen van de plant kunnen irritatie aan het mondslijmvlies geven en maag- of darmstoornissen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here