Een prachtige leiboom in uw tuin

0
55
blog placeholder

Wat zijn leibomen en welke soorten zijn er?

Zoals de naam doet vermoeden, zijn leibomen bomen die ‘geleid’ worden. Dit houdt in dat de bomen horizontaal groeien. Om dit te bewerkstelligen, wordt er bij de aanschaf van een leiboom normaliter een bamboerek meegeleverd. Wanneer u de keuze heeft gemaakt één of meerdere leibomen in uw tuin te (laten) planten, bent u er nog niet. Er zijn namelijk verschillende bomen die in leivorm kunnen groeien, zoals de magnolia, de leibeuk, laurier, de sierpeer, de leilinde en de plataan. De laatste twee zien we het meest terug in Nederland. Hieronder gaan wij in op de snoei van de leilinde en de plataan.

Hoe en wanneer moet u een leilinde snoeien?

Om de vorm van de leilinde mooi te houden, is het erg belangrijk dat u deze leiboom in ieder geval één keer per jaar snoeit. Een veelgehoorde vraag is: wanneer leilinde snoeien? U snoeit de leilinde ergens tussen december en februari. Dit gaat het gemakkelijkst door gebruik te maken van een scherpe snoeischaar. Bij de snoei concentreert u zich op het inkorten van de zijtakken tot op enkele millimeters van de hoofdtak. Het is hierbij belangrijk dat u de nieuwe knop, die te herkennen is aan een kleine verdikking, onaangetast laat.

Hoe en wanneer moet u een plataan snoeien?

Ook de plataan dient u ter bevordering van de vorm eenmaal per jaar te snoeien. Vaak wordt gevraagd: wanneer plataan snoeien? Een plataan kunt u het beste snoeien tussen oktober en februari. In plaats van dat u de zijtakken bijna volledig terugsnoeit, snoeit u de takken terug tot ongeveer 50 centimeter boven de grond. Indien nodig, kunt u ook de hoofdtak wat terug knippen. Een hand heggenschaar leent zich het beste voor de snoei van een plataan. Het gebeurt meer dan eens dat de plataan, ondanks de snoei, wat te groot wordt. Het is namelijk een enorme bloeier. In dat geval kunt u ervoor kiezen om de plataan in de nazomer lichtelijk bij te snoeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here