Een comfortabel huis begint met isolatie

0
23
blog placeholder

Isolatie geeft direct effect.
Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is, dat het direct zorgt voor meer comfort in huis. Je huis voelt gelijk aangenamer en warmer. Daar komen nog meer voordelen bij. Want je gaat ook fors besparen op je gasrekening. De investering heb je daardoor snel terugverdiend. Daardoor profiteer je dubbel.

Bovendien profiteert ook het milieu, omdat je minder gas verbruikt. En, ook niet onbelangrijk, je verhoogt de waarde van je huis bij verkoop.

Waar begin je?
Er bestaan verschillende soorten isolatie. Gaat het om je vloer, je dak, de buitenmuren of het glas?

Spouwmuurisolatie en dakisolatie worden het vaakst toegepast. Door deze twee te combineren bespaar je het meest. In een huis zijn de muren en het dak de grootste oppervlaktes, daardoor bespaar je veel.

Natuurlijk bespaar je ook door vloerisolatie, maar wel veel minder. Dat is meer een comfortmaatregel, vooral als je een eind wil maken aan tocht en kou, die over de vloer trekt.
Gasbesparing per jaar.
In de tabel zie je wat isolatie oplevert aan besparing en hoe snel je de kosten terugverdient.

Soort isolatie: besparing gas per jaar terugverdientijd
Spouwmuurisolatie 9-11 m3 per m2 3 jaar
Dakisolatie 9 m3 per m2 10 jaar
Vloerisolatie 5 m3 per m2 7-10 jaar

 

Spouwmuurisolatie is nummer 1.
Spouwmuurisolatie geeft het hoogste rendement. Je bespaart 9-11 m3 gas per jaar op elke vierkante meer buitenmuur. Daardoor heb je al in 3 jaar de kosten terug. Daarna gaat de besparing natuurlijk door. Maar het belangrijkste is waarschijnlijk dat je direct geniet van een comfortabel voelend huis. Buitenmuren kun je op 3 manieren isoleren: van binnenuit, vanaf de buitenkant met beplating en door de spouw tussen de binnen en buiten muur te vullen met isolatiemateriaal, de zogenaamde spouwmuurisolatie.
Dakisolatie ook een goed idee.
Omdat een dak een groot oppervlak heeft, levert isoleren veel op. Dakisolatie is lastiger te doen en is daardoor veel duurder dan spouwmuurisolatie. Dat zie je ook aan de terugverdientijd voor dakisolatie. Die is al snel 10 jaar, terwijl je bij spouwmuurisolatie al na 3 jaar de kosten er uit hebt.
Dakisolatie is een goede optie als je de zolder actief wilt gaan gebruiken. Bijvoorbeeld als slaapkamer. Het kan van binnenuit gedaan worden, tussen de dakpannen en van buitenaf.

Vloerisolatie verbetert comfort
De meeste vloerisolatie wordt gedaan op de begane grond. Zo haal je de kou weg, die vanuit de kruipruimte naar binnen stroomt. De verdiepingsvloeren in huis worden soms geïsoleerd vanwege geluidsoverlast. Vloerisolatie van de begane grond is mogelijk als de kruipruimte onder je huis tenminste 35 cm of hoger is.

Wat je ook kiest, je huis wordt direct comfortabeler. En als je weet dat je de kosten van isolatie snel weer terugverdient, is het een slim besluit. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk de adviezen en de prijzen. Dan kun je lang genieten van comfortabel huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here