Alle bananenplanten vallen onder het geslacht Musa, een gewone bananenplant wordt al snel acht meter hoog maar er zijn ook kleinere bananenplanten met baby bananen. De naam Musa komt van Antonius Musa, die lijfarts was van Keizer Augustus. Twee dwergvormen van de bananen plant Musa acuminata zijn de Dwarf Cavendish en de Lady Finger.
Dwarf Cavendish banaan
De Musa acuminata of de Dwarf Cavendish wordt circa 2 tot 2,5 meter hoog. De plant komt oorspronkelijk uit de biogeografische regio Maleisië, een grote regio met een vegetatie van tropisch regenwoud. Landen binnen deze geografische regio zijn bv. Maleisië, Singapore, Indonesië, de Filippijnen, en Papoea-Nieuw-Guinea met inbegrip van de Bismarck-archipel.
De Dwarf Cavendish kan in huis gekweekt worden en in de zomer kan de plant naar buiten. De plant geeft kleine eetbare bananen van circa 15 centimeter. De naam van de banaan is afkomstig van William Cavendish, de 6e hertog van Devonshire, hij had de plant in een kas staan in Engeland. Toen de Panamaziekte uitbrak en de bananenplanten werden aangetast leek de Dwarf Cavendish hier minder last van te hebben, vanaf circa 1950 werd de banaan populair voor commerciële productie. Later bleek de plant toch niet resistent tegen de ziekte.
Lady Finger – baby banaan
De Lady Finger banaan is echte baby banaan. De plant wordt circa 2 tot 4 meter hoog, de bananen worden circa 6 tot 8 centimeter lang en zijn veel rechter van vorm dan de gewone banaan. Het is een zoete banaan met een dunne schil. Andere namen voor de Lady Finger zijn: bakbanaan, vijgbanaan, pisangbloem, suikerbanaan of Musa aromatica. De Maleisische naam is: pisang mas. In Cambodja is de baby banaan officieel de nationale vrucht. In Cambodja heet de baby banaan: Chek Ponk Moan (kip-ei-banaan), deze banaan wordt in Cambodja in veel gerechten gebruikt en is goedkoop. Zelfs de bloemen van de banaan worden gegeten en de stengel van de plant kan als veevoer worden gebruikt.
Kweken van een banaan
In Zuid-Europese landen zoals Spanje en Griekenland kunnen beide varianten buiten worden gekweekt. In Noord-Europese landen, zoals Nederland, moeten de planten in een kas of binnenshuis worden gekweekt. In de zomer kunnen de planten naar buiten. De Lady Finger variant blijft soms in de winter in Nederland in de tuin ook wel in leven als de plant maar goed afgeschermd wordt in de winter. De banaan heeft wel een lichte plaats nodig en om een nieuwe scheut aan het groeien te krijgen is er een warme temperatuur nodig van minimaal 22 graden. Voor het laten bloeien en groeien van bananen planten is de regel: hoe warmer hoe beter.