Soorten dubbel glas
Tegenwoordig is dubbel glas echter niet meer het best isolerende glas, er is namelijk ook nog HR, HR+ en HR++ dubbel glas. Nu vraagt u zich vast af wat de verschillen zijn tussen deze soorten glas. Hieronder een overzicht van deze verschillende soorten:
Dubbel glas, twee glasplaten met lucht in de spouw;
HR dubbel glas, twee glasplaten met isolerende coating en spouw gevuld met lucht;
HR+ dubbel glas, twee glasplaten met isolerende coating met spouw (9mm – 12mm) gevuld met argon vulling;
HR++ dubbel glas, twee glasplaten met isolerende coating met spouw ( 14 mm – groter) gevuld met argon vulling.
Na het dubbel glas komt HR glas. Dit is glas met een isolerende coating, waardoor het meer warmte en geluid tegen houdt. Bij HR+ en HR++ glas is de spouw niet gevuld met lucht, maar met argon gas. Argon gas biedt namelijk nog meer weerstand tegen warmte dan stilstaande lucht! U kunt zich dan ook voorstellen dat HR++ het best isolerende glas is in vergelijking met deze glassoorten. Dit glas is in verschillende maten te verkrijgen. Een glasplaat op maat van dit goed isolerende HR++ glas behoort dus zeker tot de mogelijkheden.
Waarom is (HR++) dubbel glas zo belangrijk voor de totale woningisolatie?
Een gemiddelde Nederlandse woning bestaat uit 20m2 aan glas in de buitengevel. Dit glas is de meest warmte doorlatende factor van een woning. Glas laat van zichzelf namelijk meer warmte door dan een muur of een kozijn. Dit zijn dus de belangrijkste vierkante meters van een woning wat betreft de isolatie. Als u de buitengevel dus voorziet met goed isolerend HR++ glas, dan zult u veel besparen op de energierekening.
Hoeveel bespaart HR++ glas ten opzichte van enkel glas?
Zoals hierboven is vermeldt laat enkel glas ten opzichte van isolerend HR++ glas veel warmte door. Om (vooral in winters) uw woning toch op een aangename temperatuur te krijgen kost een woning met enkel glas u dus meer energie dan een woning met HR++ glas. Hierdoor mag er gezegd worden dat u met HR++ glas dus geld bespaart ten opzichte van enkel glas. Maar nu is de vraag hoeveel? Door een rekenmodel is dit te berekenen. Wij zijn uitgegaan van een gemiddelde woning met 20m2 glas in de buitengevel. Bij deze gemiddelde woning bespaart u in het eerste jaar 358 euro op uw energierekening. Na 10 jaar loopt dit al op tot ongeveer 4500 euro. Dit komt omdat er verwacht wordt dat de energieprijzen per jaar zo’n 5% stijgen.
Deze berekening laat zien dat de investering in goed isolerend glas uiteindelijk goed is voor uw portemonnee. De investering wordt namelijk ‘terugverdiend’ door de besparingen op de energierekening.
Voor meer informatie over dubbel glas kunt u op de link klikken. Hier staat nog meer informatie en komt ook de prijs van dubbel glas aan bod.