Of je nu raamdecoratie zoekt voor een jarendertigwoning, nieuwbouwwoning, een kantoorgebouw of medische praktijk: plisségordijnen kunnen voor elke toepassing worden gebruikt. “Plissé” komt uit het Frans en betekent “gevouwen”, maar je kunt ook de term vouwgordijn tegenkomen. In het woord “vouwgordijn” vind je overigens ook het belangrijkste kenmerk van dit product. De stof die wordt verwerkt in de gordijn is gevouwen. Afhankelijk van het type plissé schuif je deze als een accordeon op en neer. De grote verscheidenheid aan bedienings-, montage- en decoratiemogelijkheden maken plissegordijnen interessant voor iedereen die op zoek is naar raamdecoratie waarmee nieuwsgierige blikken (lees: pottenkijkers) en zonlicht uit kamers geweerd kan worden. In dit artikel vertellen we er meer over.
Het klassieke plisségordijn
Het klassieke plisségordijn is enkel laags en dient vooral als privacyscherm. Voorzien van het juiste materiaal filtert en doseert hij bovendien het daglicht op een zeer prettige manier. Van transparante, semi-transparante, dekkende tot compleet verduisterende stoffen; werkelijk alles is verkrijgbaar. De koorden waaraan het plisségordijn op en neer beweegt, worden door geperforeerde gaten in de stof getrokken. Met de juiste thermische weefselcoating aan de achterkant kan een plisségordijn fungeren als hitteschild en een aangenaam effect hebben op het binnenklimaat. Bij zeer warme temperaturen in de zomer is dit toch wel een belangrijk pluspunt te noemen!
De honingraat plisségordijn / duetten
Stel je hogere eisen aan lichtbescherming en verduistering, dan is een plisségordijn met honingraat structuur de juiste keuze. Het verschil met eenvoudige plisségordijnen is dat de stof van een honingraat plisségordijn uit twee lagen bestaat en een honingraatstructuur heeft. De koorden lopen door deze holtes, waardoor er geen perforaties nodig zijn en de verduistering van de kamer aanzienlijk verbeterd wordt.
De honingraatstructuur biedt nog andere voordelen. Dubbele plisségordijnen hebben een dubbele stoflaag en veel betere isolerende waarde. Lucht wordt tussen de dubbele laag vastgehouden, waardoor je huis in de zomer koel blijft en in de winter lekker warm.