Gevelisolatie heeft het voordeel om de warmte buiten te houden tijdens de zomer en omgekeerd in de winter houdt ze de warmte binnen. Afhankelijk van jouw bouwproject heb je verschillende keuzes om je gevel te isoleren. Een overzicht:
De buitenmuur isoleren.
Het isolatiemateriaal zal aan de buitenkant van het huis worden aangebracht tegen de muur. Daar wordt dan een afwerking tegen geplaatst, zoals bijvoorbeeld pleister. Buitenmuurisolatie is een uiterst voordelige methode om de gevel te isoleren, doch ook een dure optie. De terugverdientijd bedraagt ongeveer 10 jaar.
De spouwmuur isoleren.
De kosten voor het isoleren van de spouwmuur zal lager liggen dan het isoleren van de buitenmuur, maar het rendement zal ook lager liggen. Door de lage kosten ligt de terugverdientijd meestal tussen 3 a 5 jaar. Het is een uitstekende optie wanneer buitenmuurisolatie niet mogelijk is, of indien het budget krap is.
De spouwmuur na isoleren is mogelijk bij een bestaande woning. Het beste schakel je hiervoor een vakman in die kan nagaan of jouw spouwmuur hiervoor geschikt is. De geschikheid nagaan kan je zelf ook, lees op deze pagina de tips er maar even op na.
De gevel van binnenuit isoleren.
De goedkoopste en eenvoudigste manier van isoleren is met het werken van een voorzetwand binnen in de woning. Het nadeel is natuurlijk het verlies aan leefruimte in de kamers, ook de efficiëntie ligt lager, maar het is relatief eenvoudig dit zelf te doen. Dit is zeker een optie als buitenmuurisolatie en spouwmuurisolatie niet mogelijk is.
Drie methodes van isoleren, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Wanneer je voldoende budget hebt, en je tracht het rendement zo hoog mogelijk te maken, dan kan je best bovenstaande opties chronologisch volgen. Nood aan meer tips? Neem dan gerust een kijkje op onze website onder de rubriek gevelisolatie.