Dakgoot vervangen zink

blog placeholder

Dakgoot vervangen van zink

Een zinken dakgoot gaat erg lang mee, en als een zinken dakgoot kundig geplaatst wordt heeft u buiten regulier onderhoud geen omkijken naar de zinken dakgoot.

Het is altijd aan te raden om slecht zinkdelen te vervangen of indien dit noodzakelijk is de gehele dakgoot van nieuw zink laten voorzien.  Zodra een dakgoot lekt zal het water een weg zoeken schade aanrichten aan hout of gevel. Ook kan het water voor vochtproblemen in de woning zorgen wat schimmelvorming, verkleuring van muren, behang of stucwerk of andere ongewenste problemen. Het lastige is dat de oorzaak vaak pas laat wordt opgemerkt wanneer er al schade is. Vrijblijvend advies over dakgoot vervangen kunt op op de dakgoten website dakgootvervangen.net vinden

Zinkdelen van de dakgoot vernieuwen

Het vervangen van de zinkdelen in de dakgoot gebeurd vaak op 1 dag, het kan zijn dat de oude dakgoot erg vervuild is en er eerst een reiniging plaats vindt. Dit is om te voorkomen dat de hele gevel onder het mos of vuiligheid geraakt.  De nieuwe zinkdelen worden na plaatsen met waterpas gecontroleerd op afwatering en vervolgens aan elkaar gesoldeerd en afgemonteerd zodat de hemelwaterafvoer weer aangesloten kan worden.

Onderhoud van zinken dakgoot

In principe is het af te raden om zelf onderhoud uit te voeren aan de dakgoot, zimpelweg omdat de meeste dakgoten vrij hoog aan de woning zijn gemonteerd waardoor er vaak een ladder nodig is. Dit is gevaarlijk en de ladder moet meerdere malen verplaatst worden om de hele dakgoot te reinigen. Indien men toch besluit om zelf de dakgoot te reinigen dan is goede valbescherming en een extra persoon nodig om ongelukken te voorkomen.

Het vuil dat door regen en wind op daken terecht komt stapelt zich vaak op in de dakgoot. Als een dakgoot minder goed afloopt rochting regenpijp dan blijft er vaak water in de dakgoot staan. Juist bij deze dakgoten ontstaat er veel vervuiling welke op termijn een soort mosachtige begroeiing oplevert. Vogels verspreiden zaden en zo kan het voorkomen dat er een ware tuin ontstaat in de dakgoot.

Al deze vervuiling levert extra gewicht op en het houdt vocht vast, hierdoor is er een grotere belasting op de zinkdelen van de dakgoot. Als het zink wat ouder word ( en dunner ) komen er spanningen op de zinkdelen waardoor solderingen los kunnen laten met lekkage tot gevolg. Zinken dakgoten waarbij dit het geval is zijn vaak in beugels gemonteerd en aan de onderzijde zien deze er “ballon achtig” uit.

Als er veel vervuiling in de dakgoot aanwezig is dan kan dat er vaak makkelijk uitgeschept worden met een kunstof schepje, geen metaal omdat het zink kwetsbaar is en makkelijk beschadigd kan worden. Als het grove vuil is verwijderd kan met een tuinslang de goot worden doorgespoeld. Hierbij is wel van belang dat er niet te veel vuil in de riolering terecht komt.

Meer informatie over zinken dakgoten is te vinden op dakgoot vervangen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here