Bij de voortuin wordt het stil.
Door: Tuinontwerper Wilco Boksebeld van Bladgoud-tuinen.
Een tuinontwerp begint met een verhaal. Het verhaal wat op je lijf geschreven is gebruik ik basis voor een tuinontwerp. Daardoor is je tuin een prettig onderdeel van je dagelijks leven. Je kan er dan alles doen wat je wilt doen en het kost niet meer geld en tijd dan dat je er voor over hebt. Nu is een tuinontwerp maken niet voor iedereen even gemakkelijk, maar je eigen verhaal opstellen is niet zo moeilijk als je misschien denkt. En zelfs een weinig creatief ontwerp kan een goed verhaal hebben waardoor het toch een hele fijne tuin wordt.
Voorbeeldverhaal: ”’s Morgens als ik wakker wordt dan doe eerst de gordijnen open, dat vind ik fijn, want dan kan ik zien wat voor weer het is en of het al licht wordt. Aan de voorkant doe ik dat niet want nu heb je ’s morgens vaak het licht aan in huis en dan kijkt iedereen zo naar binnen. Op zaterdag of zondag gaan we w el eens buiten ontbijten als het lekker weer is. We hebben daar een terrasje maar als om om 10:00 uur in de zon te kunnen zitten zetten we het tafeltje daar op het gras. We hebben eigenlijk allebei niks met tuinieren maar toch genieten we wel weer van die vlinderstruik als die bloeit en vol vlinders zit. En ook de hortensia’s vinden we beide heel mooi. Maar die border aan die kant vind ik moeilijk om bij te houden met al die priegelige plantjes. We hebben behoorlijk veel gebarbecued deze zomer, we hebben zo genoten van het samen met vrienden tot laat in de avond gezellig zitten en eten. We zetten de containers dan wel even op de oprit want dat stinkt wel behoorlijk. Liever zou ik het terras daar hebben want hier staan de meubels toch wel vaak wat in de weg als de fietsen er staan en zo. Maar, daar kijken de buren vanuit de bovenramen er zo bovenop, dat vind ik dan weer niet zo fijn……… “.
Zo’n verhaal is verhelderend, er staan precies de knelpunten en voorwaarden in. Als je die oplost en verwerkt in het ontwerp wordt het gegarandeerd en fijne tuin, geen twijfel over mogelijk. Hoe langer het verhaal hoe complexer om het ontwerp te maken maar probeer het toch. Bij elke tuin die ik ontworpen heb ben ik zo te werk gegaan, het werkt altijd.
Het verhaal komt altijd vanzelf los. Behalve bij de voortuin, dan wordt het stil. Dat komt omdat de voortuin meestal weinig invloed heeft op het dagelijks leven. Daarentegen kent de voortuin wel veel ergernissen.
Voorbeeld: “De krantenjongen fiets er dwars doorheen – ik vind het niet leuk om in de voortuin te werken – het is zo klein je kan er niks mee – bezoekers kunnen de voordeur niet vinden – ik had het liever bij de oprit aan voor meer parkeerruimte – je ziet er zelf eigenlijk haast niks van etc.”.
Er zit dus best nog verhaal in. Maar het is een totaal ander verhaal als de achtertuin. Minder sprekend en romantisch maar toch. Mijn ervaring zegt dat een voortuin het best tot zijn recht komt met zo min mogelijk inrichting en vormgeving maar veel nadruk planten. Veel voortuinen hebben eigenlijk een goed beplantingsplan nodig en geen ontwerp. De vormgeving van het huis komt dan goed tot zijn recht en wordt niet verstoord door de vormen van de tuin. En nog een tip: Zie de voortuin, oprit en pad naar de voordeur als één ding, dus niet als losse onderdelen. Laat het vloeiend in elkaar overgaan.
Wilco Boksebeld Tuinontwerper bij Bladgoud-tuinen.