Belangrijkste eigenschappen decoupeerzaag

blog placeholder

Het kopen van een decoupeerzaag gaat gepaard met veel afwegingen, want welke decoupeerzaag is nou geschikt voor jouw werkzaamheden? Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je er zeker van bent dat je een decoupeerzaagmachine wilt. Het is namelijk ook mogelijk om een afkortzaag, handcirkelzaag of misschien wel een figuurzaag te kopen. Toch gaan we er even vanuit dat je deze keuze al gemaakt hebt. Nu is het bij een decoupeerzaag heel belangrijk om te kijken naar de eigenschappen. Vandaar ook de naam ‘belangrijkste eigenschappen decoupeerzaag’. In deze blog gaan we je namelijk iets vertellen over alle eigenschappen.

Eigenschappen decoupeerzaag

Je kunt de eigenschappen van een decoupeerzaag opdelen in standaard- en optionele eigenschappen. Hiermee wordt bedoeld dat je eigenschappen hebt die je altijd terug ziet komen (standaard). Dit zijn dan ook direct eigenschappen die wel bestaan, maar kunnen variëren in niveau. De optionele eigenschappen daarentegen zie je niet bij elke decoupeerzaag terugkomen. Deze eigenschappen geven net wat extra’s. Bijvoorbeeld een functie die handig kan zijn in een bepaalde situatie. Dat een decoupeerzaagmachine geen optionele functies heeft betekent niet meteen dat die slecht is. Laten we eens de twee wat uitgebreider beschrijven.

Standaard eigenschappen decoupeerzaag

Als je een decoupeerzaag kopen wilt moet deze natuurlijk wel beschikken over de kerneigenschappen. In dit geval is de meest belangrijke eigenschap wel het zagen. Ook is het nodig dat de machine erg scherpe bochten kan zagen en daarin veel eigenschappen overneemt van de figuurzaag. Nu kun je hiermee geen decoupeerzagen met elkaar vergelijken. Dit is namelijk iets wat ze allemaal moeten kunnen. Wel is het mogelijk om te kijken naar de kracht, flexibiliteit, zaagsnelheid en zaagdiepte.

Dit zijn eigenschappen die behoren tot de standaard eigenschappen. Alle decoupeerzagen beschikken over deze eigenschappen, maar de kracht daarentegen verschilt. Bijvoorbeeld een hoog vermogen creëert een hoge zaagcapaciteit. Toch kan het zijn dat er weer wordt ingeleverd op flexibiliteit. Nu is de zaagdiepte en de zaagsnelheid één van de belangrijkere aandachtspunten.

Optionele eigenschappen

Er zijn een aantal optionele eigenschappen bij een decoupeerzaag te vinden. Over het algemeen beschikken veel decoupeerzagen hier over, maar het komt nog wel eens voor dat dit ontbreekt. Denk bijvoorbeeld aan een lasergeleider, stofafzuiging of misschien wel een blaasfunctie om de zaaglijn beter te zien. Misschien wel de belangrijke functie is de pendelfunctie. Ideaal om extra scherpe bochten te zagen. Een eigenschap die wel veel uitoefent op de mogelijkheden, maar waar niet elke decoupeerzaag standaard over beschikt.

Accu

Ditzelfde geldt voor decoupeerzagen met accu. Een accu decoupeerzaag is qua functionaliteiten wel gelijk aan een decoupeerzaag op netstroom. Toch heeft een accu decoupeerzaag een aantal handige voordelen. Denk hierbij aan de flexibiliteit en de vrijheid die je hebt tijdens het zagen. Het is daarmee dus mogelijk om in een omgeving te werken waar geen netstroom is. Bijvoorbeeld aan je schuur waar nog geen netstroom is. Handig en snel werken wordt hierdoor mogelijk gemaakt. Wel lever je vaak in op de kracht van de machine. Ook is het aan te raden om twee accu’s bij je machine te hebben. De één kan worden opgeladen terwijl je met de andere werkt. Handig om nooit zonder capaciteit te zitten.

Vormgeving

De vormgeving heeft op het eerste gezicht geen toegevoegde waarde, maar in de praktijk blijkt dit toch anders te zijn. Er zijn namelijk twee verschillende decoupeerzagen als het om vormgeving gaat. De ene wordt wel de beugelgreep genoemd en de andere de T-handgreep decoupeerzaagmachine. Veel fabrikanten leveren ze qua functionaliteiten in beide varianten. De T-handgreep kun je makkelijker gebruiken wanneer je op de kop wilt zagen. De beugelgreep, zoals wij hem kennen is weer een stuk fijner om goed vast te houden. Kortom! Het is maar net wat je gewend bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here