Amandelboom en noot

0
80
blog placeholder

De Amandelboom bloeit al vroeg in het voorjaar, in maart en april, en heeft een uitbundige bloei. De bloemen van de zoete amandel zijn in geopende staat wit met een roze hartje, in de knop kleurt de bloemknop lichtroze.  De Amandelboom (Prunus dulcis) krijgt na de bloei vruchten, de amandel noot in deze vrucht is rijp aan het eind van de zomer of het begin van  de herfst.

Mythe amandelboom

De bloeiende amandelboom komt terug in talloze mythes en en is vaak een inspiratiebron voor schilders. De mooie bloesem van de amandel inspireerde Vincent van Gogh om de boom regelmatig te schilderen. In Griekenland zijn veel mythen waarin de amandelboom een rol speelt. Volgens een mythe zou de amandel zijn ontstaan uit een druppel bloed van de Griekse godin Rhea, de moeder van de goden, vereerd op de berg Ida op Kreta. Uit de cultus rondom Rhea zou Moederdag zijn ontstaan.

Amandelen

Er zijn zoete en bittere amandelen, de bittere amandel is vanwege de stof amygdaline niet geschikt voor consumptie maar de olie van de noot wordt wel verwerkt in gerechten voor het aroma. De amandel wordt gezien als een gezonde noot en de bomen worden voor de productie van zoete amandelen op grote schaal gekweekt in bv Californië. De noot wordt in veel producten verwerkt zoals marsepein, vulling in gebak, toetjes en curies. Amandelboom in de tuin

In de tuin

De wilde Amandelboom kan wel ruim 10 meter hoog worden, de gecultiveerde Amandelboom voor in de tuin wordt drie tot vier  meter hoog. De boom moet op een zonnige, beschutte plaats staan en is winterhard. Na de oogst van de noten kan de boom gesnoeid worden, maar meestal is er weinig snoei of onderhoud aan de boom nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here