De Allium Neapolitanum is een sierlijk bloemetje met veel bijnamen zoals: Sierui, Bruidsbloem, Bruidsuitje, Italiaanse look, Napels look, Daffodil look, Valse look of Napels ui. De plant met de vele bijnamen is een inheemse soort in onder andere Griekenland. Inheems wil zeggen dat de plant van nature of in het wild in een gebied groeit. Tuinders kweken de bloem graag als tuinplant en de plant kan als vast bolgewas in de Nederlandse tuin. De Bruidsbloem is een sierlijk wit bloemetje en elke stengel heeft minstens 20 bloemetjes. In de tuin bloeit de plant al vroeg in het voorjaar in de maanden april en mei. In het wild in Zuid-Europese landen bloeit de Allium Neapolitanum zelfs nog wat vroeger door het warmere klimaat. Vanaf februari laten de bloemetjes zich in het wild al zien.
Look en prei
De stengels van de plant hebben bij kneuzing een beetje een lookgeur of uiengeur. De plant is dan ook een Allium oftewel een Look, een geslacht van de Alliaceae, Lookfamilie. Er zijn heel veel Looksoorten en alle bekende Looksoorten vallen over het algemeen onder de Lookfamilie. Knoflook, prei en ui zijn bijvoorbeeld een Look soort.
Verwarrend is dat de Allium ampeloprasum, de Wilde look, de plant die in het wild inheems is in bijvoorbeeld Griekenland, dezelfde naam heeft als onze gecultiveerde prei. Handiger is het dan ook om voor de gecultiveerde prei, de alternatieve naam Allium porrum te gebruiken.
Bruidsbloem
Een mooi alternatief voor de Witte look als bruidsbloem is de veel minder bekende Roze look. Deze Allium roseum heeft een roze kleur, de bloempjes staan per stengel iets dichter op elkaar en oogt eigenlijk nog wat lieflijker, zeker geschikt voor bijvoorbeeld boeketjes van bruidmeisjes. De naam Allium kan ook een meisjesnaam zijn, vermoedelijk komt de naam uit het Keltisch. Het blad van de wilde Allium wordt wel verwerkt in soep, pasteien of salades. Het blad wordt vooral geplukt voordat de plant gaat bloeien, tijdens de bloei van de plant zou de smaak van het blad veranderen en niet meer goed geschikt zijn voor consumptie. Al met al een veelzijdige plant.