Alles over de asbak

0
227
blog placeholder

Andere asbakken, vooral die in publieke ruimtes, zijn bevestigd aan de muur en zijn groter dan de tafelasbak vanwege de mate van gebruik.

De meeste asbakken hebben zoals gezegd uitsparingen in de rand om je sigaret in te laten steunen. In Spanje bestaan sommige asbakken uit twee delen die in elkaar vallen. In het onderste gedeelte staat dan een laagje water. Ook in auto’s en afvalbakken zitten vaak asbakken ingebouwd.

Geschiedenis van de asbak

Pas aan het begin van de 20e eeuw werden asbakken gemeengoed. Ze zijn uitgevonden in Amerika als consumentenproduct. Het woord ‘asbak’ bestaat pas sinds 1926.

Asbakken en reclame

Asbakken zijn altijd al een populair item geweest om reclame mee te maken. Verzamelaars zijn altijd op zoek naar bijzondere asbakken met ongebruikelijke vormen, kleuren en maten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de iPhone asbak. Dit is een asbak in de vorm van een iPhone met in het glas een afbeelding van het iPhone scherm. Te denken valt ook aan asbakken met bier reclames die je in cafés veel ziet staan. Asbakken die gemaakt zijn van oude bomhulzen, asbakken met speciale mechanismes die de sigaret als het ware wegspoelen naar een ondergelegen asbak, asbakken speciaal gemaakt voor grote sigaren, asbakken voor pijpen, asbakken van edelmetalen zoals zilver en goud, asbakken met landschapstaferelen, asbakken, asbakken van porselein,  en zo zijn er nog talloze andere voorbeelden te bedenken.

De asbak tegenwoordig

In de publiek ruimte wordt de asbak tegenwoordig zeldzaam vanwege de strenge europese anti tabak wetgeving. Ook veel autofabrikanten bouwen niet standaard meer een asbak in, in de auto. Om dit gat in de markt te vullen, zijn er asbakken ontworpen die in de bekerhouder van de auto passen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here