Aanbetaling op een nieuwe keuken niet verplicht

0
644
blog placeholder

Onderhandel over de prijs

Op elke keuken zit een onderhandelbare marge. Het is in de keukenbranche dan ook gebruikelijk om hierover te praten met de verkoop adviseur. Deze marge is echter geen vast gegeven. Zo zijn er keukenzaken welke letterlijk een korting geven over de complete keuken, maar in veel gevallen wordt er bijvoorbeeld ook gratis inbouwapparatuur aangeboden. Er zijn ook verkopers welke erop aandringen de deal direct te beklinken, want anders geldt de aanbieding niet meer. Trap hier niet in. De aanbieding is de volgende dag ook nog wel geldig. Geef jezelf rustig de tijd om alles goed te overdenken.

Handtekening onder de koopovereenkomst

Wanneer u pas echt tevreden bent over de keuken aanbieding en daadwerkelijk tot aanschaf over wenst te gaan, zet u pas een handtekening. Het komt helaas nog wel eens voor dat wanneer er bijvoorbeeld Duitse keukens besteld moeten worden, er in het voortraject al een handtekening wordt gevraagd. Er zijn keukenbedrijven welke deze keukens niet uit eigen voorraad kunnen leveren. Ze gaan pas tot bestelling over bij de keuken fabrikant in Duitsland wanneer ze de zekerheid van een koopovereenkomst met uw handtekening hebben. Wanneer de handtekening onder de overeenkomst staat, zit u eraan vast. Wanneer u er bij thuiskomst achterkomt dat u van de keuken af wilt zien en de order wilt annuleren, moet er veelal een schadeloosstelling aan het keukenbedrijf worden betaald. Dit kan oplopen tot wel 25% van de keukenprijs. Uiteraard is deze schadeloosstelling onderhandelbaar wanneer u nog geen handtekening heeft gezet.

Keuken in de aanbieding reserveren

Zit u nog midden in de verbouwing of duurt de aanschaf van een andere woning langer dan verwacht. En ziet u in de tussentijd wel een mooie showroomkeuken, een goedkope keuken aanbieding of een uitloopmodel keuken en u wilt niet misgrijpen? Geen nood. In een keukenzaak kan er een optie op een keuken genomen worden. Een optie op een keuken houdt in dat je de keuken direct koopt onder voorbehoud van enkele afspraken. Zo kan er afgesproken worden dat u later pas de maten doorgeeft, of dat van de koop kan worden afgezien wanneer de nieuwe woning niet doorgaat. Wat veel gebeurd is dat mensen als afspraak in de optie laten opnemen dat van de koop wordt afgezien wanneer het niet mogelijk blijkt te zijn er een lening voor af te sluiten.

Aanbetalingen zijn gebruikelijk

Er zijn keukenwinkels welke van iedere klant een aanbetaling verwachten. In dat geval betaalt u al een gedeelte van de keuken. In de voorwaarden van de koop overeenkomst van zo’n keukenzaak moet dan ook een passage zijn opgenomen over een eventuele aanbetaling. Alvorens u met een verkoper gaat zitten, vraag altijd of een aanbetaling gewenst is en hoeveel dit is. Zodoende komt u niet voor verrassingen te staan. Wanneer je geen aanbetaling wenst te voldoen, dan zit er niets anders op dan naar een andere keukenzaak te gaan. Het nadeel van en aanbetaling is dat u uw aanbetaling kwijtraakt wanneer de keukenzaak failliet zou gaan.

Wilt u nog meer zekerheid, koop dan een keuken bij een keukenzaak welke is aangesloten bij  de CBW branchevereniging. Keukenzaken die bij deze vereniging zijn aangesloten hanteren aan aanbetalingspercentage van 15%. Deze 15% is echter wel gegarandeerd wanneer de keukenwinkel failliet mocht gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here