‘Sociaal huren is soms duurder dan een huis kopen’

0
21
blog placeholder

In het onderzoek is gekeken naar de woonlasten per m2 in de regio Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Per vierkante meter moet de bewoners soms een paar euro meer huur betalen. Het blijkt dat je vooral in Rotterdam duurder uit bent. Daar betalen nieuwe huurders zonder huurtoeslag per vierkante maandelijks 1/3 meer dan huizenkopers.
 
Waar zitten de verschillen?
Mensen die meer dan 21.000 euro per jaar verdienen, hebben geen recht op huurtoeslag. Zij betalen dus het gehele huurbedrag en komen daardoor wellicht duurder uit. Het is opvallend dat de sociale huurwoningen in Amsterdam juist wel goedkoper zijn dan koopwoningen. Dit geldt enkel voor appartementen, want eengezinswoningen hebben lagere lasten bij het kopen.
 
Het onderzoek maakt duidelijk dat vrije sectorwoningen het duurst zijn. Huurders moeten bijna twee keer zoveel neertellen als mensen die een vergelijkbaar huis aanschaffen. Een koper betaalt in Utrecht maandelijks 7 euro per vierkante meter, terwijl een huurder maar liefst 16 euro neertelt. De oorzaak van het prijsverschil is waarschijnlijk te wijten aan de schaarste van vrije sectorwoningen.
 
Ik houd budget over, wat ga ik ermee doen?
De huizenprijzen dalen en de rente is voordelig waardoor het kopen van een huis goedkoper wordt. Het zou kunnen dat je geld overhoudt en dan kun je er wat leuks mee doen. Je kunt het op de bank wegzetten, maar ook je huis ermee opfleuren. Vermoedelijk besteed je meer aan meubelen of accessoires voor de woon- en slaapkamer.
 
Wanneer je alsnog geld overhoudt, kun je het gebruiken om het huis van gemakken te voorzien. Niet iedereen houdt van luxe, maar voor velen wordt het steeds belangrijker. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de verlichting van je huis middels een smartphone te regelen. Ook het automatiseren van deuren met behulp van elektromagneten behoort tot de opties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here