De spierziekte ALS
De spierziekte ALS kan worden aangemerkt als een sluipmoordenaar. Bij patiënten die aan ALS leiden vallen spiergroep voor spiergroep langzaam uit. Doordat zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenstam afsterven, komen signalen vanuit de hersenen niet of niet goed meer aan bij de spiergroep in kwestie. ALS tast uiteindelijk iedere spier(groep) aan, met uitzondering van de hartspier.
Diagnose van de ziekte ALS
Er is op dit moment geen eenduidige test of scan voorhanden die de diagnose ALS kan stellen. Het diagnosticeren van de ALS ziekte gebeurt door het doen van onderzoeken en tests die andere, vergelijkbare ziekten uitsluiten.
Cijfers en feiten
ALS is een niet-besmettelijke ziekte die ongeveer 7 op de 100.000 mensen treft. In Nederland worden jaarlijk zo’n 500 mensen met de diagnose ALS geconfronteerd. De ziekte komt over heel de wereld voor. In slechts 1 op de 10 gevallen is er sprake van een erfelijk patroon. Mannen worden verhoudinggewijs iets vaker getroffen door ALS dan vrouwen. De verhouding is 3:2.
Is de ziekte ALS te genezen?
Op dit moment zijn er geen behandelmethoden of medicijnen voorhanden die de ziekte ALS kunnen stoppen of genezen. Veel mensen met ALS slikken medicijnen met de naam Rilutek. Deze medicijnen stoppen of genezen de ziekte ALS niet, maar kunnen het leven van een patiënt met 3 tot 6 maanden verlengen.
Levensverwachting
In de meeste gevallen heeft een persoon met ALS nog 2 tot 5 jaar na het vaststellen van de diagnose te leven. Bij veel patiënten is de uiteindelijke doodsoorzaak het uitvallen van de ademhaling- of slikspieren. De uiteindelijke levensverwachting verschilt van patiënt tot patiënt. In 20% van de gevallen leeft men na 5 jaar nog, in 5% van de gevallen leeft men 20 jaar na het vaststellen van de diagnose nog.