Zelf brood bakken!

0
16
blog placeholder

Op aanraden van artsen heb ik geprobeerd zonder brood te leren leven en merkte dat ik dat heel moeilijk vond. Het bleek ook helemaal niet te hoeven. Ik hoefde alleen maar mijn eigen brood te gaan bakken!

Moeilijk?

Het is een ambacht natuurlijk, brood bakken, bakkers gaan niet voor niets lange tijd naar school, maar een huis-tuin-en keuken brood is eigenlijk heel eenvoudig te maken. En ook nog eens heel leuk om te doen!
Dat wist ik helemaal niet, ik ben naar een cursus geweest om dat te leren.
Het was een cursus van een dag en daarna was het een kwestie van thuis oefenen.
Ik had eigenlijk niet verwacht dat het me zou lukken, moet ik zeggen. Het leek me zo ingewikkeld allemaal, met dat kneden en dat rijzen en de juiste temperaturen. Maar dat is dus helemaal niet waar.

Wat ik geleerd heb

Het is wel belangrijk goed te kneden. Lang en goed te kneden. Hoe langer je kneedt hoe meer water het deeg op kan nemen. En hoe soepeler het deeg wordt hoe langer je brood uiteindelijk lekker blijft.
Ik kneed mijn broodjes meestal ’s avonds. Na het kneden rol ik het deeg op tot een strakke bol en laat die de hele nacht op een plank onder een theedoek op een koel plekje rijzen. De volgende ochtend sla ik de bol een beetje plat en rol hem opnieuw een paar keer op, ik vorm het brood en twee uur later kan het brood de oven in.
In mijn broden gaan meel, gist of zuurdesem, een beetje zout, soms een handje roggemeel, zo veel water als het deeg maar op kan nemen en dat is het.

Zuurdesem en spelt 

Ook zuurdesem heb ik zelf leren maken. Als je een desem begint te maken duurt het 7 dagen voor je het gebruiken kunt en ik vond het hartstikke spannend. Zou het werken? Zou het zuur zijn? Zou het vies zijn?
Maar toen ik mijn eerste zelfgemaakte zuurdesembroodje proefde was ik om. Lekker dat het was!
Omdat ik nogal candidagevoelig ben is zuurdesem beter voor mijn darmen dan gist.
Ik ben ook met speltvolkorenmeel gaan experimenteren. Speltmeel voelt lichter in mijn buik dan volkorenmeel. Speltbrood vind ik ook erg lekker dus ik wissel de verschillende broodjes af.  Buikpijn heb ik niet meer.

Vervolg

Op mijn eigen blog zal ik binnenkort wat recepten zetten. En een paar links naar sites van mensen die er veel meer van weten dan ik. Als het je wat lijkt om zelf ook eens een broodje te gaan bakken wens ik je heel veel succes en net zoveel plezier als ik heb gekregen in brood bakken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here