Wat te doen tegen hielspoor?

0
10
blog placeholder

Oorzaken van hielspoor
 
Hielspoor kan optreden wanneer kalk zich ophoopt aan de onderkant van het hielbot. Het wordt vaak veroorzaakt door druk op de voet en repetitieve bewegingen van de voetspieren. Regelmatig komt deze aandoening voor bij sporters.
 
Risicofactoren

  • Frequente korte uitbarstingen van fysieke inspanning
  • Overgewicht
  • Platvoeten of holle voeten
  • Slechte / versleten schoenen

Symptomen

Hielspoor geeft niet altijd klachten, maar veelgehoorde klachten zijn chronische pijn onder de voet. Deze klachten doen zich vooral voor tijdens het opstaan in de ochtend, wandelen, hardlopen en na lang stilzitten.

Veel mensen beschrijven de pijn als een gevoel van messteken in de hiel en een over het algemeen lang aanhoudend zeurend gevoel in de hiel. 
 
Wat kan ik zelf doen om klachten te verminderen?
 
De pijn die hielspoor veroorzaakt is niet zomaar te verhelpen met rust. Na een nacht slapen kan de pijn vaak juist vele malen erger zijn. De pijn wordt vaak minder tijdens het wandelen, maar kan na een lange wandeling juist verergeren.

Een aantal dingen die u zelf kunt doen als hielspoor behandeling:

  • Rekoefeningen
  • Tapen om de omliggende spieren rust te geven
  • Inlegzooltjes aanschaffen
  • Een ijszak aanbrengen op de zere plek. Doe dit ongeveer 10 minuten. Is het te koud dan kunt u een doek om de ijszak doen.

Hielspoor kan voorkomen worden door goed passende schoenen te dragen met schokabsorberende zolen. Ook is het belangrijk om voor fysieke activiteiten, zoals sporten, altijd de juiste schoenen te dragen en voordat u begint rek- en strekoefeningen als warming-up uitvoert.

Wanneer de klachten na een paar maanden nog steeds niet afnemen of zelfs erger worden is het verstandig om een (huis)arts te raadplegen om andere aandoeningen uit te sluiten.

Medische behandelingen:

In zeldzame gevallen kan er medisch ingegrepen worden om hielspoor te bestrijden. Dit gebeurt niet snel en enkel in gevallen waarbij niets helpt en de klachten erger worden.  Een van die ingrepen kan een cortisonen injectie zijn en in extreme gevallen het operatief verwijderen van de hielspoor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here