Wat is de ziekte van Lyme?

blog placeholder

Wat is de ziekte van Lyme?

In het jaar 1981 werd er door Willy Burgdorfer ontdekt dat de bacterie Borrelia burgdorferi wordt overgedragen door teken door middel van een tekenbeet. Kort daarna werd ook aangetoond dat deze bacterie de veroorzaker is van de ziekte van Lyme. Deze bacterie wordt bijna altijd door een tekenbeet overgedragen naar de mens. Een teek is een kleine parasiet die zich vast bijt in de huid en vervolgens bloed gaat zuigen. Als deze teek geïnfecteerd is met de bacterie Borrelia dan is er de kans dat deze wordt overgedragen.
 
Bij de ziekte van Lyme zijn er 3 stadia:

  1. Lokale huidinfectie (erythema migrans)
  2. Vroege uitgezaaide infectie
  3. Chronische Lyme-borreloise

 
Hoe eerder u naar de dokter gaat als u iets op merkt hoe beter er met de ziekte kan worden omgegaan. Als u last krijg van een huidinfectie (erythema migrans) ga dan altijd naar de dokter. Deze infectie kunt u herkennen door een rode plek met een centrale verbleking. Echter treed een huidinfectie niet altijd op als u gebeten bent door een teek, u kunt dus ook besmet zijn en het niet gemerkt hebben.
 

Teken

Er zijn vele soorten teken in heel Europa, maar de enige teek die kan zorgen voor de ziekte van Lyme is de schapenteek. Niet alle teken zijn besmet met Borrelia en kunnen dus de ziekte van Lyme overbrengen. Plekken waar teken vooral voorkomen zijn bosrijke gebieden, duinen en tuinen. Let na een wandeling dus altijd goed op of er geen teek aanwezig is, want hoe sneller u hem ontdekt hoe minder kans er op een infectie is.
 
Als eerste is de teek een larve die zich vervolgens tot nimf en daarna volwassen teek ontwikkeld. Om verder te ontwikkelen heeft de teek in elk stadium een nieuwe gastheer nodig voor voldoende bloed. Wanneer de teek bloed heeft gezogen bij een gastheer die besmet is met Borrelia burgdorferi wordt de teek ook besmet en kan deze de ziekte dus zelf ook verder overdragen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here