Wat is Astma?

0
8
blog placeholder

Wat is Astma?
Astma is een verzamelnaam voor een chronische ziekte aan de luchtwegen. Bij Astma heeft men meestal moeite met ademhalen en is de keel snel geprikkeld door bepaalde stoffen.
Astma is een permanente ziekte en kan niet worden genezen. Wel zijn er heel veel medicijnen op de markt waarmee je de gevolgen van de ziekte kunt beperken en toch een normaal leven kun leiden.

De kenmerken van Astma:
Mensen met Astma hebben vaak last van:
– het (vooral in de nacht) ophoesten van slijm.
– brommend of piepend ademhalen.
– een drukkend gevoel op de borst.
– bij inspannen last van kortademigheid
Deze punten zijn vaak gecombineerd aanwezig. Ook niet bij iedereen komen al deze klachten naarvoren.

Het is beter om je eigen ziekte te herkennen. Vaak kun je een Astma aanval aan voelen komen en kun je het wellicht voorkomen of verminderen. Naast de reeds genoemde Asma symptomen kun je dan beter ook letten op:
– vermoeidheid
– last van hoofdpijn
– allergie of verkoudheids symptomen
– niet goed kunnen slapen
– niet lekker in je vel zitten waardoor je chagrijnig kunt zijn en wellicht wat eerder overstuur bent

Mensen die veel last van Astma hebben kunnen dsamen met de huisarts een plan bedenken om te volgen bij opkomende Astma klachten.

Tips en trucs bij Astma:
Omdat de luchtwegen van mensen die Astma hebben extra gevoelig zijn kun je het beste bepaalde stoffen zoveel mogelijk mijden. Denk hierbij aan huisstofmijd, pollen, huisdieren, sigarettenrook, mist en parfum.
Daarnaast is stress niet goed tegen Astma. Probeer stress daarom zoveel mogelijk te vermijden.

Borstvoeding:
Komt er in de familie veel Astma voor? Dan is het aan te raden om na een zwangerschap de baby borstvoeding te geven. Er is geen betere manier voor een baby om weerstand op te bouwen dan door het krijgen van borstvoeding. Dit helpt niet alleen tegen Astma maar ook bijvoorbeeld tegen eczeem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here