Wat er mis is met brood en aardappels

0
11
blog placeholder

Eten wat op ons pad kwam

Meer dan anderhalf miljoen jaar geleden ontstond de mensheid. We hielden ons in leven door te eten wat we tegenkwamen. Het voedingspatroon bestond dan ook uit vlees, vis, noten en fruit. Deze manier van leven – als zogenoemde jager-verzamelaars – hebben we volgehouden tot ongeveer 10.000 jaar geleden. Toen ontstond de landbouw en begon onze hedendaagse koolhydraatconsumptie langzaam maar zeker zijn huidige vorm aan te nemen. 

Suikers zorgen voor problemen

De rekensom is simpel te maken. Maar liefst 1.490.000 jaar zijn we jager-verzamelaar geweest en 10.000 jaar hebben we ons lichaam blootgesteld aan koolhydraten. Evolutionair gezien is dit veel te kort om aan deze nieuwe voeding te kunnen wennen. Het gevolg is dat we ons lichaam opzadelen met een brandstof waar het lichaam niet op ingesteld is. 

Drang tot snaaien

Bij het gebruik van koolhydraten met een lage glycemische index  – kortom ‘gezonde’ koolhydraten zoals aardappelen, (basmati)rijst en volkorenpasta – valt dit nog enigszins mee, maar met name de explosieve groei van het gebruik van suikers zorgt voor vele problemen.  De sterk schommelende bloedsuikerspiegel (hoge pieken en diepe dalen) zorgt voor de welbekende drang tot ‘snaaien’. Op den duur is dit een garantie voor overgewicht.

Paleo Dieet

Dat het anders kan bewijst de steeds groter worden groep mensen die leeft volgens de richtlijnen van het Paleo Dieet. Zij eten op de manier zoals hun voorouders dit ook deden en beperken zich tot gezonde en natuurlijke voeding. Deze manier van leven heeft vele voordelen. Voorbeelden hiervan zijn vetverlies, spiergroei (ook zonder training), een betere nachtrust, een gladdere huid en gezonder haar. Een goed Nederlandstalig Paleo Dieet boek geeft je meer informatie over de Paleo levensstijl. 

Lekker eten

Het volgen van het Paleo Dieet – eigenlijk is het meer een manier van leven – hoeft niet te betekenen dat je eetpatroon saai en eentonig wordt. Integendeel zelfs. De websites met Paleo recepten schieten als rijpe paddestoelen uit de grond en laten zien hoe je de vele gezondheidsvoordelen van het Paleo Dieet met culinair genieten kunt laten samengaan. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here