Voetschimmel – ook wel tinea pedis genoemd

0
11
blog placeholder

Voetschimmel  zal de huid niet besmetten als de omstandigheden niet goed zijn – het vereist een warme en vochtige omgeving, vandaar ook de benaming zwemmerseczeem omdat zwembaden de ideale broedplaats zijn voor voetschimmel. Vanwege deze feit zijn slechts 0,75% van de mensen die regelmatig op blote voeten lopen besmet.

Voetschimmel ontwikkelt zich meestal tussen onze tenen en af en toe op andere delen van onze voeten. Het veroorzaakt meestal brandend, stekend gevoel en / of jeuk. Het is de meest voorkomende vorm van schimmelinfectie. Hoewel het besmettelijk is, is voetschimmel meestal gemakkelijk te behandelen met vrij verkrijgbare medicatie zonder dokter’s recept.

Wat zijn de tekenen en symptomen van voetschimmel?

Een symptoom is iets wat we voelen en kunnen beschrijven aan andere mensen, terwijl een teken kan worden gezien of ontdekt door anderen. Een voorbeeld van een symptoom is jeuk, terwijl een teken van een huiduitslag of roodheid van de huid zou kunnen zijn.

De huid op de voet, vooral tussen de tenen gaat jeuken – vaak gepaard met prikkend of branderig gevoel. De huid kan ook droog, vlokkig en geschubd aanvoelen. De besmette huid kan gaan barsten, er kan korstvorming, blaren, en zwelling optreden. In ernstige gevallen kunnen er grote, scheuren ontstaan die ruwe weefsel onthullen. Dit kan pijnlijk zijn en loopt de patiënt grote kans op andere infecties.

Indien onbehandeld, bestaat het risico dat de infectie verspreidt van een teen naar de volgende, en dan de volgende, kan huiduitslag op de zijkanten en de onderkant van de voeten.

Onychomycose – de teennagels kan droog en brokkelig worden (kalknagel).

Wanneer de patiënt het getroffen gebied krabt en vervolgens andere delen van zijn / haar lichaam aanraakt, kan de infectie zich verspreiden. Artsen zeggen dat het belangrijk is om voetschimmel te behandelen zodra de eerste symptomen verschijnen. Na het aanraken van het getroffen gebied, vergeet niet om uw handen grondig met warm water en zeep te wassen.

Infectie kan zich uitbreiden naar de handen – dit heet tinea manuum. Patiënten die hun handen niet onmiddellijk wassen na het aanraken van het getroffen gebied in hun voet / voeten hebben een hoger risico om tinea manuum te ontwikkelen. Tinea manuum is overigens een zeldzame complicatie van voetschimmel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here