Veel voorkomende geslachtsziekten

blog placeholder

Geslachstziekten komen veel voor in Nederland. Geslachtziekten worden ook wel seksueel overdraagbare aandoening (SOA) genoemd. In dit artikel lees je meer over een aantal bekende geslachtziekten zoals Clamydia, Syfilis en het HPV virus. Wil je gedetailleerdere informatie over geslachtsziekten of testen of je zelf slachtoffer bent, bekijk dan de website van www.checkjelijf.nl.

SOA

Een soa krijg je door onveilige seks. Het bacterie wordt overgedragen door slijmvlies, bloed, sperma en vocht uit de penis en vagina. Het vervelende is dat je een SOA kunt hebben zonder dat je het weet. Het duurt namelijk even voordat er symptonen ontstaan waaraan je de SOA kunt herkennen. Daarom raken er ook zoveel mensen onbewust besmet. Meestal is een SOA ongevaarlijk als je er op tijd bij bent. In een aantal gevallen kunnen echter de gevolgen blijvend zijn, zoals bijvoorbeeld onvruchtbaarheid bij vrouwen. Goed nieuws is dat er SOA testen zijn die al na 2 weken na besmetting kunnen vaststellen of je een SOA hebt.
Enkele bekende Soa’s zijn:

Chlamydia

Volgens onderzoek is dit de meest voorkomende SOA in Nederland. Clamydia is goed te behandelen en komt vooral voor bij jongeren tussen de 20 en 25 jaar.

Syfilis

Deze SOA is een ernstige variant. Syfilis ontstaat als gevolg van een bacterie en verspreidt zich via het bloed door je hele lichaam. Je kunt Syfilis herkennen aan het ontstaan van ‘zweertjes’.

HPV virus

HPV is de afkoring voor het “humaan papillomavirus”. Bij vrouwen kan dit virus leiden tot baarmoederhalskanker. Dit gebeurt alleen als je het virus relatief lang hebt gehad.

Daarnaast zijn er ook nog virussen zoals het HIV virus en hepatitis B die we hier niet verder behandelen. We hopen je wat meer informatie te hebben gegeven. Om te voorkomen dat je met virussen te maken krijgt is het verstandig om veilige seks te hebben. Ook wanneer jij of je partner geen klachten hebben is het best mogelijk dat één van beiden besmet is. Als je een relatie aangaat is het dus altijd verstandig om vooraf een SOA test te doen voordat je onveilige seks hebt.

http://www.soatest24.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here