Tips bij het kiezen van de juiste zorgverzekering

zorgverzekering tips

De zorgverzekering heeft in ons land een wettelijke looptijd van 1 jaar, tenzij je in de loop van het jaar daarmee start. Vanaf 12 november is het weer tijd om na te denken over het wijzigen van je zorgpolis. Dat kan door een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen maar ook door je huidige polis aan te passen bij dezelfde maatschappij.

In principe moet jij je keuze hebben gemaakt per 31 december anders wordt je bestaande polis verlengd. Er is uiteraard erg veel aan de hand in de zorg, mede door de coronacrisis. Verwacht wordt dat de basisverzekering in 2021 gemiddeld € 59 per jaar duurder zal worden. Ook zal de dekking naar verwachting weer worden aangepast. Hieronder staan wat tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering.

1. Gebruik een zorgverzekeringvergelijker

Het lezen van polisvoorwaarden en het vergelijken daarvan is niet ieders hobby. Als jij weet waar je naar op zoek bent, is een goede vergelijkingssite een mooi hulpmiddel. Voor de basisverzekering lijkt dat eenvoudig omdat iedere maatschappij dezelfde wettelijke dekking moet geven volgens een standaard pakket. Hierbij heeft de verzekeraar dan wel de optie om de keuze van zorgverlener vrij te laten (restitutie-polis), deze te beperken tot contractpartijen (natura-polis) of een combinatie daarvan (combinatie-polis). Een prettig idee als dat al voor je is uitgezocht. Kijk eens op vergelijkdezorgverzekeringen.nl.

2. Beoordeel de aanvullende verzekering

Als je relatief zeker weet dat je in 2021 weer meerdere malen naar de fysiotherapeut zal moeten, is een aanvullende verzekering daarvoor uiteraard zinvol als deze niet meer kost dan de verwachte extra sessies. Het kiezen van de juiste aanvullende verzekering is zeker geen sinecure en het is een beetje gokken wat er je te wachten staat in het komende jaar. Bekijk altijd wel goed welke dekking een dergelijke extra verzekering kost en in hoeverre je deze echt nodig hebt.

3. Een extra eigen risico?

Behoor je tot die kleine en gelukkige groep die zelden of nooit zorg nodig heeft gehad? Als je eigenlijk nooit boven het wettelijke eigen risico bent gekomen is het de overweging waard een extra eigen risico te nemen. Dit verlaagt uiteraard de premie en je kan op die manier vele honderden euro’s per jaar besparen. Mocht je pech hebben en een jaar toch relatief veel kosten voor zorg maken dan is dat jammer, maar kost maar beperkt meer dan een polis zonder extra eigen risico.

4. Lees referenties over de zorgverzekeraars

Alle zorgverzekeraars leveren dezelfde dekking voor een basisverzekering. Voor datzelfde pakket worden toch duidelijk verschillende tarieven in rekening gebracht. Vaak is daarvoor ook een duidelijke reden aan te wijzen. De ene maatschappij biedt nu eenmaal meer service dan de ander en daar hangt een prijskaartje aan. Ook dat is een persoonlijke keuze. Tenslotte is de goedkoopste verzekering altijd erg aantrekkelijk maar wat krijg je daar in de praktijk voor terug behalve de zorg?

Op het internet kan je vaak verdere informatie vinden hoe de ervaring van andere verzekerden bij een maatschappij is. Ook zorgvergelijkers hebben vaak een beoordeling opgenomen bij diverse zorgverzekeraars als het op service aankomt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here