De zorgverzekeraars zullen vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk worden voor verpleging en verzorging thuis. Bij het inkoopbeleid zal echter alle aandacht worden gevestigd op de prijs en zal de kwaliteit achter blijven. Er zullen maatregelen moeten worden getroffen om de kwaliteit van de zorg op peil te houden.
Voor thuiszorg aanbieders in heel Nederland zal het aanbieden van kwalitatieve zorg op deze manier steeds moeilijker worden. Onafhankelijk of je kijkt naar thuiszorg Helmond of thuiszorg die verleend wordt in de regio Amsterdam, de thuiszorg aanbieders zullen hun prijzen moeten gaan aanpassen. Hierdoor zal er nog zuiniger aan moeten worden gedaan, en kan er nog minder tijd en aandacht aan cliënten worden besteed. En dat is nou juist waar de thuiszorg alsmaar mee te maken heeft. Steeds minder aandacht, steeds minder persoonlijk contact omdat er gewoon geen tijd is om even wat extra aandacht te geven aan cliënten.
Minder kwaliteit
Zorgverzekeraars maken nu al verlies op de thuiszorg die aan chronisch zieken geleverd wordt. Er zijn bepaalde compensatie regelingen, maar die werken nog niet voldoende. Wanneer zorgverzekeraars er ook thuiszorg bij krijgen, zal dat een strop van 4 miljard betekenen. Om er voor te zorgen dat zorgverzekeraars meer richting kwaliteit gaan bij het kiezen van zorgverleners zal er een beter compensatiemodel moeten komen.
Wanneer een zorgverzekeraar een chronisch zieke de best mogelijke zorg levert, is dit voor hen eigenlijk een verliesgevende klant, waardoor het dus helemaal niet aantrekkelijk is om bij het leveren van zorg voor de beste kwaliteit te gaan.
Aankomende maand zal de tweede kamer de zorgplannen van het kabinet bespreken, waarna uiteindelijk een besluit genomen zal worden. Uit onderzoek onder Nederlandse huisartsen is gebleken dat drie kwart van de huisartsen weinig vertrouwen heeft in goede thuiszorg in de toekomst.
Inkomensafhankelijke zorgpremie
De onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam pleiten in het rapport voor een inkomensafhankelijke zorgpremie. Dit is echter een erg gevoelig punt in de politiek, wat bij eerdere plannen in 2012 voor enorme protesten zorgde.
Door de protesten is er door de politiek niet meer op teruggekomen. Toch zou het onderwerp weer in de schijnwerpers moeten komen om voor een gezamelijke oplossing te komen, waarbij de basispremie laag wordt. Lage basispremies zal meer concurrentie als gevolg hebben.