Syndroom van Cushing

blog placeholder

Welkom op dit artikel, vandaag gaan we het hebben over het syndroom van Cushing is vernoemd naar een neurochirurg, en wel een beroemde chirurg genaamd Harvey Cushing. Harvey Cushing is geboren in 1869 waarna hij is 70 jaar oud is geworden en kwam dus te overleden in 1939. Er is onderzoek naar dit syndroom gedaan en het wordt veroorzaakt door verhoogde spiegels van bijnierschorshormoon genaamd cortisol.

De bijnier weegt ongeveer 5 gram en ligt net boven de bijnier. De bijnier bestaat uit twee onderdelen. Het bijnierschors van ongeveer 4 gram en het bijniermerg van ongeveer 1 gram.

Deze twee onderdelen van de bijnier maken hormonen aan waarbij de bijnierschors aldosteron en cortisol aanmaakt. De hormonen worden via je bloed vervoerd naar andere weefsels waar ze hun werking kunnen uitoefenen. Wanneer we het hebben over het syndroom van Cushing is er sprake van een overtollige productie van het hormoon cortisol. In nauwe samenwerking regelt de bijnier met de hypefose hoeveel cortisol er aangemaakt moet worden. De hypefose is een klein orgaantje in de hersenen welke het ACTH hormoon produceert. Voluit geschreven het Adreno Contico Troop hormoon. Dit hormoon stimuleert de bijnieren. Wanneer de bijnier te weinig of te veel cortisol aanmaakt reageert de Hypofyse hierop en zorgt ervoor dat de dosis exact klopt.

Cortisol oefent zijn werking uit op alle cellen in je lichaam en is erg belangrijk in situaties waarin bijvoorbeeld stress optreedt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lichamelijke stress maar ook aan koorts en/of andere ziekten. Ook kan emotionele stress een oorzaak hiervan zijn. Dit artikel is ter informatie. Wanneer u denkt last te hebben van het syndroom van cushing raadpleeg uw huisarts!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here