Spierpijn

0
15
blog placeholder

Spierpijn is ieder van ons weleens overkomen. Door sporten, bezigheden in het huis of tuin, of gewoon door overbelasting.  Het gebeurt wanneer je bewogen hebt, en dan voornamelijk dat deel van het lichaam die niet gewend is om te bewegen. Het kan een zodanige vorm aannemen dat je er veel last van kunt hebben. Het kenmerkt zich door stijfheid en gevoeligheid, en bij ergere vormen ook met pijn. Daarnaast is het mogelijk dat ook je gewrichten deze symptomen krijgen, echter is dit niet altijd ten sprake.

Een opstapeling van afvalstoffen in de spieren, dat is wat er gebeurt bij spierpijn. Dit afval wordt ook weleens melkzuur genoemd. Wanneer dit optreed zal er door de opstapeling een bloedtekort voorkomen. Zoals aangegeven komt dit voornamelijk voor bij die spieren die weinig beweging hebben gehad in een bepaalde periode, of juist teveel beweging van een spier wat tot overbelasting zorgt.

Spierpijn is meestal onschuldig, je weet meestal waar het vandaan komt en na een paar dagen rust is het dan ook voorbij. Echter kan er ook pijn in de spieren voorkomen die een andere oorzaak hebben. Denk hierbij aan aandoeningen, infecties, ziekten en/of beschadigingen aan de spier (gescheurd etc).
Pijn in de spieren kan zich in verschillende vormen uiten. Zo kan het tijdens bijvoorbeeld bewegen een gevoel van branderigheid optreden. Dit wordt vroege spierpijn genoemd. Ook deze vorm van pijn wordt veroorzaakt door de ophoping van afvalstoffen en kenmerkt zich door het verkeerd uitoefenen van de bewegingen en/of te intensief, en kan zelfs tot een blessure leiden.

Pijn in de spieren na 24 uur wordt ook wel late spierpijn genoemd. Bij deze vorm is het niet de ophoping van afvalstoffen die het veroorzaakt maar zijn de scheurtjes in het spierweefsel de oorzaak. Pijn is hierbij kenmerkend en je kunt de spieren minder belasten dan normaal. Het is een gevoel waar je niet omheen kunt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here