Roken met elektrische sigaretten groeit in populariteit

0
7
blog placeholder

Elektrisch roken, we kunnen er heden ten dagen niet omheen. Maar wat is dit nu eigenlijk en waarom is het op dit moment zo’n hype? Elektrisch roken is precies zoals de naam al doet vermoeden; middels een elektrisch apparaatje wordt er zogenaamde E-liquid ( vloeistof met of zonder nicotine ) verwarmd. Door de ontstane warmte verdampt de E-liquid waardoor vervolgens de damp geïnhaleerd kan worden. Men spreekt dan ook niet over roken maar over dampen.

Goed om te weten is dat de juiste E-liquids alleen bestaan uit water, eventuele smaakstoffen en wel of geen nicotine. Tijdens de inhalatie, inhaleert de roker dus alleen waterdamp, eventuele smaakstoffen en wel of geen nicotine. De nicotine blijft achter in het lichaam van de roker waarna er alleen nog waterdamp en eventuele smaakstoffen uitgeblazen worden. Er is dus geen sprake van secundair meeroken. Om voorheen te kunnen voorzien in de nicotinebehoefte, kon men alleen gebruik maken van de traditionele sigaret. Tijdens de verbranding van deze sigaret komen er, buiten de gewenste nicotine, ook zeker 50 ongewenste kankerverwekkende verbrandingsproducten vrij tijdens de inhalatie.

Het behoeft geen verdere uitleg om te begrijpen dat dit vele malen ongezonder is dan gebruik te maken van de elektrische sigaret. Het gaat de roker tenslotte alleen om de nicotine. Dit is dan ook meteen één van de grootste voordelen van het elektrisch roken. Verdere voordelen zijn: Kostenbesparend, een beter smaakvermogen, een beter uithoudingsvermogen, geen secundair meeroken en een gemakkelijk en goed hulpmiddel om te kunnen stoppen met roken. Momenteel buigt ook de overheid zich over dit fenomeen. Op dit moment valt de elektrische sigaret onder de zogenaamde warenwet.

De overheid is echter een onderzoek gestart om te bezien of de elektrische sigaret in de toekomst onder de tabakswet of zelfs onder de medicijnwet moet vallen? Hier is nog geen uitspraak over gedaan maar aangenomen mag worden dat de overheid besluit de elektrische sigaret in de tabakswet te laten vallen. Op deze manier kan de overheid accijns heffen over de nicotine houdende E-liquids. De Europese Unie heeft al wel besloten dat de importeur van de zogenaamde E-liquids, voor 1 mei 2014,  op ieder flesje een duidelijk Nederlandstalig etiket moet plaatsen waarop de ingrediënten duidelijk te lezen zijn. Door dit Nederlands etiket bent u als consument dus gewaarborgd van de juiste kwaliteit E-liquid.

Het mag duidelijk zijn dat de huidige elektrische sigaret in al zijn varianten momenteel een ware hype onder de gebruikers is. Het wordt gezien als het hippe nieuwe roken. Voeg daar aan toe dat het “dampen” ook nog eens veel minder ongezond en een stuk goedkoper is dan het traditionele roken en men begrijpt de stijgende populariteit onder haar gebruikers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here