Random feitjes waarom lezen goed voor ons is

0
44

Van kinds af aan groei je op met lezen. Het begint natuurlijk met voorleesboeken waar je zelf nog niet hoeft te lezen en gaat van hele makkelijke boeken op de basisschool steeds een stapje hoger. Op de basisschool moet je nog AVI lezen maar dit laat je uiteraard los als je ouder wordt, want dan kan je eigenlijk meestal alles wel lezen. Dat het goed is voor je woordenschat, dat weten we natuurlijk allemaal, maar lezen zorgt voor nog meer voordelen waar niet iedereen van op de hoogte is. Daarom vind je in dit artikel random feitjes waarom lezen zo goed voor ons is.

Het helpt tegen de stress

Ten eerste helpt het tegen de stress. Ik hoor je al denken; bij stress heb ik geen tijd en niet de rust om een boek te gaan lezen. Onderzoek aan de University of Sussex bewijst toch dat het de beste manier is om te ontstressen. Je hoeft (gelukkig) niet lang te lezen, want elke minuut wil je natuurlijk nuttig gebruiken. Als je nu even zes minuutjes neemt om te gaan lezen, dan zakt jouw stresshormoon al met 68%. Dit is een flinke daling na zes minuten, vandaar dat je dit ook een keer kan gaan proberen natuurlijk. Welk boek je dan ook leest, dat maakt eigenlijk niet zo veel uit. Dus daar heb je gelukkig nog wel de vrijheid in!

Het zorgt voor concentratie en focus

Door eens even rustig te gaan zitten een boek te gaan lezen, komt er een bepaalde rust in je hersenen waardoor het brein aangespoord wordt tot fantasie en hoeft het even maar op enkel één ding te richten in plaats van alle gedachtes die normaal druk door je hoofd heen schieten. Bij enkel al vijf minuten lezen krijg je dit effect, waardoor je concentratie groter wordt en je focus ook. Moeilijk hoeft het niet te zijn en lang hoeft het dus ook niet te duren!

Het is goed voor je geheugen

Om te kunnen lezen moet je ook concentratie hebben en neem je vaak ook nieuwe informatie op. Behalve als je een boek voor de tweede keer leest, maar dat doen niet veel mensen dagelijks. De informatie die je leest dien je vervolgens ook weer te verwerken, waardoor je hersenen toch wel hard aan de slag worden gezet maar dit heb je eigenlijk niet echt zo door. Door het lezen wordt het kortetermijngeheugen gestimuleerd doordat je nieuwe herinneringen gaat maken. Dit is dan ook goed voor je geheugen.

Wil je graag nog beter voor jezelf zorgen? Neem dan bij het lezen even wat te drinken. Of dit nu een lekker warm theetje is waar je mee onder een dekentje kruipt of een glas lekkere ranja, het is goed om je te blijven hydrateren. Wil je bijvoorbeeld meer water drinken? Lees dan dit artikel met redenen waarom water drinken goed voor je is. En onthoud; lezen is goed voor je dus ga er vooral mee door!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here