Oorzaken van nekpijn

0
11
blog placeholder

Verschillende soorten pijn in de nek

25% van de vrouwen en 20% van de mannen krijgen in hun leven wel eens te maken met pijn in de nek. De meest voorkomende nekpijn is mechanische nekpijn. Wanneer er sprake is van mechanische nekpijn gaat het veelal om een verrekte spier of pees. De oorzaak hiervan kan een slechte lichaamshouding zijn. Een whiplash die nekpijn veroorzaakt komt veel voor als gevolg van een auto-ongeluk. Naast een verrekte spier, pees of een whiplash kan ook acute primaire torticollis oorzaak zijn nekpijn. Het hoofd is dan een bepaalde kant op gedraaid en het is pijnlijk als terug gedraaid wordt. Nog een ander soort nekpijn is degeneratie. Beter bekend als artrose. Dit komt vaak voor bij oudere mensen. Er kan dan tevens sprake zijn van cervicale radiculopatie. Dit is wanneer de wortel van een zenuw in de nek beschadigd raakt. Tot slot zijn er ook nog een aantal zeldzame, minder vaak voorkomende typen van pijn in de nek. De oorzaken hiervan zijn botaandoeningen, verwondingen aan de wervels, kanker, reuma en beschadigde zenuwen.

Oorzaken pijn in de nek

Wanneer je last hebt van pijn in de nek hoeft dit niet altijd een ernstige oorzaak te hebben. Het kan al komen door een verkeerde lichaamshouding. Wanneer je bijvoorbeeld in een verkeerde lichaamshouding zit met weinig afwisseling kan dit een belasting vormen op de nekspieren. Zo kan ook een verkeerde slaaphouding en zelfs een verkeerde kussen al zorgen voor klachten van nekpijn.

Gevolgen van nekpijn

Nekpijn kan gevolgen hebben voor je humeur, het kunnen uitvoeren van je werk en je dagelijkse bezigheden, het niet kunnen beoefenen van je sport, etc. Pas wanneer je last hebt van pijn in de nek besef je hoeveel je eigenlijk je nek gebruikt en hoeveel je dit kan belemmeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here