Napijn bij een wortelkanaalbehandeling

0
29
blog placeholder

Wat is er mis?

Een wortelkanaalbehandeling is eigenlijk niets anders dan de kies ontzenuwen. Een kies heeft vaak twee wortels die in het tandvlees zitten. In deze wortels bevindt zich het wortelkanaal waar zenuwweefsel en bloedvaten zitten, wat pulpa genoemd wordt. Bij tandbederf kan dit gaan ontsteken. Aangezien dit in de tand of kies zit is er maar één manier om dit op te lossen. Het moet eruit. Veel mensen kennen de verhalen van vrienden of familie over een dergelijke behandeling. Ook staat het internet vol met verhalen die minder goede ervaringen hebben. Wees er echter van bewust dat alleen de mensen met negatieve ervaringen zich hier vaak over uitlaten. Mensen met goede ervaringen zullen dit veel minder snel bespreekbaar maken. Er is slechts een zeer klein gedeelte die negatieve ervaringen met een wortelkanaalbehandeling hebben.

Hoe ziet een wortelkanaalbehandeling eruit?

Allereerst wordt u lokaal verdoofd. Afgezien van de kleine prikjes om de verdoving in te spuiten zult u voor de rest geen pijn ervaren tijdens deze ingreep. Er wordt een klem op de kies gezet die behandeld gaat worden. Hier overheen wordt een rubberen vel geplaatst om het gebied goed te isoleren zodat bacteriën geen kans krijgen. Een dergelijk rubberen vel wordt een rubberdam genoemd. Er wordt een klein gaatje in de kies geboord zodat de tandarts gemakkelijk in het binnenste van de kies kan komen. Hier wordt het pulpa verwijderd (zenuwweefsel en bloedvaten met de ontsteking) en wordt het hele gebied gedesinfecteerd en gereinigd. Vervolgens wordt het geheel weer afgesloten.

Sommige mensen klagen over napijn

Als de verdoving is uitgewerkt klagen veel mensen toch over aanzienlijke napijn. Dit is goed te verklaren. De ontzenuwing laat toch een grote wond in de kies achter wat nog enkele dagen flink pijn kan doen. Is het niet meer vol te houden? Pijnstillers helpen om de pijn draagbaar te maken. In zeldzame gevallen kan de patiënt langer napijn ondervinden. Zijn de klachten na een week niet minder geworden? Dan is het altijd raadzaam om nog eens contact op te nemen met de tandartspraktijk waar u behandeld bent. Soms wordt de kies dan weer opnieuw open gemaakt en nogmaals grondig gereinigd. Napijn bij een wortelkanaalbehandeling kan enkele dagen aanhouden, maar zal snel weer genezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here