Mensen ontwijken dokter niet vanwege te hoog eigen risico

blog placeholder

De korting die men hier voor krijgt ligt zo rond de 20 euro per maand. Dit scheelt jaarlijks een aanzienlijk bedrag. Minister Schippers was dan ook benieuwd of mensen minder gebruik gaan maken van de zorg op het moment dat zij een hoger eigen risico hebben.

Minister Schippers onderzocht of mensen een doktersbezoek oversloegen vanwege een hoger risico. Aan het begin van het jaar ging het eigen risico van 220 naar 350 euro, maar het was niet haar bedoeling dat consumenten zorg zouden overslaan. Het was juist haar doel om mensen bewuster te maken van de kosten van de zorg.

Het resultaat van het onderzoek was positief. Uiteindelijk gaf maar0,25 procent van de onderzochte mensen aan dat ze geen gebruik hebben gemaakt van de zorg, vanwege het te hoge risico.

Voor degenen die nog op zoek is naar een zorgverzekering met hoogste eigen risico doet er wel goed aan om in acht te houden dat de zorgkosten kunnen stijgen tot maar liefst 885 euro. Als het eigen risico op de standaard 385 euro laat staan is het een gegeven dat je eigen zorgkosten niet hoger zullen worden dan dit voor de basisverzekering.

 

Een ander resultaat uit het onderzoek is dat veel mensen blijken te denken dat een bezoek aan de huisarts onder het eigen risico valt. Dit is echter niet het geval, aangezien een bezoek aan de huisarts in het basispakket zit. Andersom denken mensen dat een medisch specialist niet onder het eigen risico valt, maar dat is juist wel het geval.

De reden waarom mensen afzien van zorg hoeft dus niet te worden gezocht bij een te hoog eigen risico ligt vaak veel persoonlijker. Veel mensen denken dat hun klachten vanzelf wel weer overgaan of dat ze geen tijd hebben om naar een dokter te gaan. Daarnaast vinden het mensen het ook vaak een gedoe om naar de huisarts te gaan of ze denken dat de huisarts niks voor hen kan betekenen.

Welk eigen risico past bij u? Kijk nu hier en vergelijk de verschillende verzekeringen met en zonder vrijwillig eigen risico.

Wil je meer weten over zorgtoeslag en het eigen risico in 2018? Lees dan het artikel zorgverzekering-en-zorgtoeslag-2018 eens door.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here