Mediteren op de werkvloer?

0
17
blog placeholder

Interessante mening, waar ook meteen de ‘benefits’ voor het bedrijf in doorklinken. Het klinkt een beetje als ‘Doe dat nou maar werkgever, want het is ook goed voor jouw bedrijf en jouw winst’.

Niet mediteren omdat het moet

En hoewel ik zeker vind dat iedere inwoner van dit land in de gelegenheid gesteld zou moeten worden om meditatie te leren (wat zou het heerlijk en weldadig zijn als meditatie lessen al op de basisschool in het pakket zaten), heb ik mijn twijfels over het effect van mediteren als verplicht nummer, mediteren omdat het van je baas moet. Meditatie is in de allereerste plaats aandacht hebben voor jezelf en wat er in jou leeft. Dat hele individuele proces wordt lastiger als de baas over je schouder meekijkt om te zien of de gewenste ontspanning al is bereikt.

Het effect van meditatie op stress, humeur en energie

Ander punt is dat de zogenoemde resultaten zoals meer flexibiliteit, minder last van stress, beter humeur, meer energie en toename van het relativeringsvermogen, eigenlijk niet meer zijn dan de bijproducten van een meditatievere levenshouding. In diverse methodes worden ze tegenwoordig echter als een soort doel neergezet. Van al die dingen kun je natuurlijk geweldig genieten en het geeft je veel meer vrijheid, maar wat zou het jammer zijn als je ze als een eindpunt gaat beschouwen. Of nog erger; als je al mediterend daar bewust naar zou gaan streven. Het is beperkend en sturend om doelen aan je meditatie te verbinden. Je gaat dan streven naar wat je denkt dat je moet vinden, in plaats van in alle vrijheid en ruimte te ervaren wat is. Meditatie is een doelloze activiteit: juist door het doelloos zijn kom je waar je zijn moet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here