Luchtvochtigheid

0
11
blog placeholder

Relatieve luchtvochtigheid

De waterdamp word merendeel aangegeven als relatieve luchtvochtigheid. Dit is een som van de vocht die lucht kan behelzen tegen de temperatuur en pressie. Het word aangegeven in procenten en hierin tot de voorgaande som ook bepaald. Je zult een daling van de luchtvochtigheid zien wanneer de temperatuur in de kamer omhooggaat. De reden hiervoor is dat hogere temperaturen meer vocht kunnen behelzen. Op het moment dat de temperatuur omlaag gaat, dit geeft aan dat de lucht aan het verzadigen is, komt condensatie voor. Hierdoor kan de dosis vocht boven de 100% uitkomen!
Langst de waterdamp kennen we ook een variatie erop die niet afhankelijk is van temperatuur en druk verschillen. Deze variant word met name gebruikt bij de calculatie van technishe handelingen en word de absolute variant genoemd.

Wat is de perfecte luchtvochtigheid

Wat nu de meest ideale dosis vocht in de lucht is kan voor elk van ons afwijken. Echter is er een gemiddelde wat voor elk mens en/of dier goed is, en dat is een relatieve vochtigheid tussen een bereik van 40% en 60%. Dit betekent een aangename omgeving om in te leven, zowel voor dieren, planten als voor de mens en hier voelen we het meeste comfort.

Hoe kan ik de dosis vocht meten

De dosis vocht word vaak met een meter gemeten die expliciet is gemaakt om het vochtgehalte te meten. Dit betreft het instrument de hygrometer. Meestal bevat de meter twee meters; een word vochtig gehouden en de andere meter word schraal gehouden.
Verder zijn er op het internet tips te vinden om zelf de luchtvochtigheid te meten; zoals bakjes en zelf inhaleren van de vocht.
Ook zijn er veel luchtvochtigheid tips om de waterdamp te verlagen of te verhogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here