Laat je handen wapperen om je hoofd rust te geven

0
100

Veel mensen hebben het gevoel dat ze veel te veel aan hun hoofd hebben. Ze hebben het continu druk en voelen zich opgejaagd en gestrest. Voortdurend zijn ze in gedachten bezig met alle taken die ze nog moeten doen. Er is steeds het gevoel te weinig tijd te hebben en is er weinig ruimte om te genieten van de prachtige rijkdom waarin we leven.

Voortdurende input

Heel gek is dat niet als je bedenkt dat het grootste deel van de beroepsbevolking een baan heeft waarbij er met het hoofd gewerkt wordt. De enige fysieke inspanning die nodig is, is wellicht het bedienen van het toetsenbord en de muis. Daarnaast worden alle ‘lege momentjes’ tussen het werk door, in de trein en in de rij voor de kassa, opgevuld met input vanuit onze smartphones. Het laatste nieuws, het weer en berichtjes van vrienden slokken ons tientallen malen per dag op. De tijd die overblijft vullen we op met het lezen van de krant, het luisteren naar podcasts of tv kijken.

Steeds minder fysieke klusjes

Naast deze continue instroom van informatie is er nog een andere belangrijke verandering in onze maatschappij. Dat is namelijk dat we dankzij steeds meer luxe, steeds minder met onze handen hoeven doen. Saaie klusjes zoals afwassen, stofzuigen en grasmaaien zijn vaak al geheel overgenomen door machines. Maar wat veel mensen zich niet realiseren, is dat deze ‘saaie klusjes’ juist perfect zijn om je hoofd even rust te geven. Dat geldt natuurlijk alleen zonder podcast of luisterboek op de achtergrond!

Denken en doen in balans

Het is voor je welbevinden essentieel om je intellectuele inspanning in balans te brengen met fysieke inspanning. Dat hoeven geen zware klussen te zijn. Maar waar het om gaat is dat eenvoudige klusjes, zoals afwassen of de was doen of andere dingen die je letterlijk met je handen doet, je hoofd de tijd geven om alle input te verwerken. Je kunt even je gedachten rustig laten gaan, zonder dat er direct nieuwe informatie binnenkomt. Veel mensen zijn geneigd om al gauw hun oordopjes in te doen en een podcast of radio te luisteren wanneer ze aan het klussen zijn, maar hierdoor blijf je je hoofd vullen en is er geen ruimte voor verwerken.

Ontspanning

Samengevat is het advies voor een meer ontspannen dagelijks leven te zorgen voor minder input en meer ‘simpele’ klusjes met de handen. Je hoeft niet alle momenten in te vullen met informatie en nieuws. Als je in een lange rij voor de kassa staat, kun je die tijd ook gebruiken om eens goed op je ademhaling te letten en tot rust te komen. Om jezelf te tijd te geven om ook wat met je handen te kunnen doen, is het misschien verstandig om eens kritisch naar je dagelijkse doelen te kijken. De kans is groot dat je veel te veel wilt. Stel prioriteiten en werk aan de dingen die je echt belangrijk vindt in het leven. Gun jezelf meer rust en schrap zaken die je misschien alleen doet om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Lees hier verder over een ontspannen leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here