Kom even met rust met deze korte meditatie

0
137

Soms heb je het idee dat het leven aan je voorbij gaat. Je bent voortdurend druk bezig, je hebt een ritme ontwikkeld en staat vaak op de automatische piloot om al je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Je staat hierdoor minder stil bij wat er gebeurt op een dag, waardoor je ook veel mooie en leuke dingen mist. Met een simpele, korte meditatieoefening kun je even een rustmoment creëren om, als het ware, even terug te keren op aarde. De oefening is eigenlijk altijd en overal uit te voeren en zal, door het regelmatig te doen, ervoor zorgen dat je weer meer van je dag mee krijgt.

Even helemaal hier
Voor deze korte meditatie oefening heb je niets nodig. Wanneer je voor het eerst begint is het wel makkelijk om het zittend uit te voeren, zodat je optimaal kunt focussen op de oefening. De oefening is in stappen beschreven en kan op deze volgorde worden uitgevoerd.

  • Sluit je ogen en adem een aantal keer diep in door je neus en uit door je mond. Zorg voor een ontspannen gevoel voor je verder gaat.
  • Zet je voeten, naast elkaar, stevig op de grond en leg je handen ontspannen in je schoot.
  • Voel je voeten op de grond. Voel de zwaartekracht waardoor je voeten op de grond staan. Adem weer een keer diep in en uit.
  • Ga via je voeten langzaam omhoog. Voel ieder lichaamsdeel: hoe voelt het? Voel je stof van je kleding? Is dat deel warm of koud? Werk helemaal door tot het puntje van je neus. Neem alle rust en tijd.
  • Probeer nu bij het gevoel binnen in je buik te komen. Wat voel je hier?
  • Focus je nu op je omgeving. Voel je wind? Is het warm? Of voelt het misschien vochtig?
  • Dan de geluiden. Wat hoor je? Probeer zoveel mogelijk verschillende dingen te horen.
  • Adem weer diep in en focus op de geur.
  • Neem nog even een moment om op alles te focussen. Waar is mijn lichaam? Hoe voel ik me? Wat ruik ik? Wat hoor ik?
  • Open nu rustig je ogen en probeer de wereld bewust waar te nemen met al je zintuigen.

Wanneer je de oefening in het begin moeilijk vindt kun je hem het beste eerst uitvoeren op een rustig plek met weinig prikkels. Dit kan bijvoorbeeld rustig in je kamer of buiten op een bankje. Als je snel afgeleid wordt door omgevingsgeluiden in het begin kun je de oefening ook eerst doen met muziek. Luister rustgevende muziek, bijvoorbeeld pianomuziek, door een koptelefoon of oortjes. Wanneer je de oefening steeds beter onder de knie krijgt kun je hem op steeds meer verschillende plekken uitvoeren en zul je merken dat je in het algemeen meer mee zult krijgen van de wereld om je heen. Dit zal je ook een stuk rust geven. Voor meer tips om te ontspannen kun je deze blog lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here