Klaslokaal ongezonder door plastic meubelen en speegoed

0
92
blog placeholder

Plastic vervangt natuurlijke materialen
Door de jaren heen zien we dat steeds meer natuurlijke producten vervangen worden door plastic varianten. De Vrije Universiteit van Brussel (VUB) vond dit reden genoeg om de gevolgen van deze trend te onderzoeken in het geval van kleuterklaslokalen. Kleuters hebben immers een lage weerstand en zijn vatbaar voor schadelijke stoffen.

Onderzoek
De Vrije Universiteit Brussel heeft een onderzoek gedaan door het aantal giftige stoffen te meten in huisstof in klaslokalen van twaalf verschillende kleuterklassen verspreid over heel België. De conclusie is dat In een lokaal met enkel en alleen natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld houten speelgoed in plaats van plastic, tot wel 20 keer minder gevaarlijke stoffen worden gevonden dan in een lokaal met veel plastic..

Waarom dan toch plastic?
Maar waarom zijn er dan toch zoveel plastic materialen in kleuterklassen? De reden is simpel: de prijs. Meubels en speelgoed van natuurlijke materialen zijn vaak twee tot drie keer duurder dan de plastic varianten. Toch moet dit geen probleem zijn, de producten van natuurlijke materialen zijn duurzaam en gaan vaak veel langer mee. Denk maar eens aan de houten loopfiets van vroeger, deze is na al die jaren nog in mooie staat en te gebruiken terwijl een plastic fietsje na drie jaar kan worden weggegooid.

Regelgeving
De schadelijke deeltjes kunnen door kinderen makkelijk worden opgenomen omdat ze overal aan zitten met hun vingers en deze vervolgens in hun mond stoppen. Hoewel de conclusies van dit rapport schrikbarend zijn verwachten wij pas echte wijzigingen als hier regels aan worden verbonden door de politiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here