JJ Kortlevers meldt: Masteropleiding voor de Friese taal

0
4
blog placeholder

Volgens Kortlevers zal dat aantal uitgroeien tot 24 studenten waarvan 18 uit Nederland, twee uit de Europese Unie en vier van buiten de Europese Unie.

Kortlevers vertelt waarom

Deze masteropleiding is ontwikkeld omdat meertaligheid een van de grote uitdagingen is tegenwoordig. Omdat we veel te maken krijgen met globalisatie, krijgen we dus ook te maken met meerdere talen en culturen. Friesland is de enige provincie in Nederland waar twee talen worden gesproken dus is het vanzelfsprekend dat de opleiding zich in deze provincie vestigt. De opleiding beschouwt Friesland dan ook als een levend laboratorium volgens Kortlevers. Onderwijs, politiek, cultuur, gezondheidszorg en openbare ruimte in deze provincie bieden de unieke mogelijkheid deze meertaligheid van dichtbij mee te maken. DIe mogelijkheid is er nu voor alle studenten.

De master zal toegankelijk gaan worden voor studenten uit de sociale wetenschappen en de geesteswetenschappen. Ook HBO studenten kunnen mogelijk toegang krijgen tot de master met behulp van een instroomroute. Niet alleen de opleiding zelf start in 2013 maar ook het lectoraat Fries en meertaligheid in onderwijs en opvoeding heeft zijn debuut volgens Kortlevers. Dit lectoraat stelt als doel de verbinding tussen hogescholen en het basis- en voortgezet onderwijs te versterken op het gebied van meertalig onderwijs. De combinatie van talen die in de belangstelling zal komen te staan zal Nederlands, Engels en Fries zijn. Ook dit lectoraat zal onder worden gebracht bij de NHL, aldus Kortlevers. Een positieve ontwikkeling voor Friesland en voor het behoud en de kennis van de Friese taal. Lees er meer over op het blog van jj kortlevers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here