Ischias

0
45
blog placeholder

Een zenuw in ons lichaam die dicht bij de heupen zit en die vanuit de heup continueert naar de achterkant van de benen met als eindpunt de voeten, noemen we ischias. De zenuw start dus bij de heup. Wanneer men aangeeft dat hij of zij een geïrriteerde zenuw heeft dan heeft men dus last van ischias. Of korter gezegd; zenuwpijn.

Wanneer men last heeft dan is de zenuw in enige mate beschadigd en heeft een zodanige grote irritatie dat het bloederig van binnen is. De reden hiervoor is omdat er op dat moment druk uitgeoefend wordt op ischias. Wanneer de zenuw ontstoken is die bij de billen ligt dan spreken we over hetzelfde begrip.

Naarmate de druk vordert zal ook de pijn toenemen, dit is onlosmakelijk van elkaar. Waar begint nu problemen aan deze zenuw die dicht bij de heupen ligt? Vaak is een verkeerde stand in de onderrug een oorzaak. Ook veranderingen in de bekken of bovenbeen kunnen een oorzaak zijn.
Maar een zenuw waarvan de irritatie hoog is kan oorzaken hebben die van verschillende aard kunnen zijn.
Enkele voorbeelden hiervan zijn: ontsteking van de vaten, uitpuilende wervels in de rug , gewrichtsklachten die in de onderrug bevinden, stramme spieren in de onderrug of billen. Ook koudheid, gebitproblemen / tandvleesproblemen en koorts kunnen oorzaken zijn.

Los van bovengenoemde kan teveel gewicht , houdingsproblemen, conditionele problemen en te hoge spanning ischias veroorzaken.

Steken en/of spieren die erg warm aanvoelen is vaak het begin van de pijn die bij de zenuwpijn horen. Men geeft ook aan dat het vaak met een pijn die dof is begint. Dit kan erg verschillen. Uitstraling naar de been is ook kenmerkend. Houdingsveranderingen, koudheid en schokken kunnen het triggeren.

Een aantal typerende tekenen: pijn in de benen of tenen, doofheid in de benen / minder gevoel, te snelle verzuring van de kuiten, achillespees problemen.

Veelal wordt ischias verward met hernia. De reden hiervoor is dat de symptomen van hernia veel overeenkomen. Verkramping in de rug kan zich ook ontwikkelen ter bescherming van het lichaam. Rugpijn is dan ook een veelvoorkomend verschijnsel bij deze zenuwpijn, en daarnaast kan ook een van de oorzaken zijn. Dit maakt het lastiger om de juiste diagnose te stellen. Een ischias behandeling richt zich op verschillende zaken dus!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here